Plan Evropske unije da produbi ekonomske veze sa tri male zemlje unutar njenih granica rizikuje da nanese značajnu finansijsku štetu evropskim potrošačima, upozorili su finansijski nadzorni organi EU.

Najveći evropski finansijski supervizori saopštili su da bi bliži odnosi sa Andorom, Monakom i San Marinom mogli da otvore vrata nelegalnom novcu, a njihova ocena bi mogla da ugrozi trgovinske pregovore sa te tri zemlje samo nekoliko meseci pre njihovog okončanja, piše Politiko.

Tri zemlje koje se graniče sa Francuskom, Italijom i Španijom i zajedno imaju oko 150.000 stanovnika, nisu članice EU ali od 2015. pregovaraju sa Evropskom komisijom o jačanju ekonomskih veza što bi im omogućilo pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Predsedavajući tri organa EU koja kontrolišu evropske banke, finansijska tržišta i sektore osiguranja i penzija, upozorili su da tri zemlje imaju "manje rigorozne finanijske regulative" i da su "možda sklone pranju novca i drugim nezakonitim radnjama".

U pismu upućenom Evropskoj komisiji, u koje je briselski portal imao uvid, naveli su da bi kompanije mogle biti u iskušenju da budu osnovane u takozvanim mikrodržavama u namernom pokušaju da iskoriste blaže finansijske standarde, što bi stvorilo "značajne rizike po potrošače" ako bi prodavali robu širom EU.

To bi ugrozilo višegodišnje napore EU da pooštri nadzor nad finansijskim preduzećima.

Izvan granica EU, međunarodni skandali ka što su bili Panamski papiri doveli su do globalne borbe protiv pranja novca i poreskih utaja, a Monako već dugo ima reputaciju poreskog raja.

"Odgovarajuća kontrola i mere zaštite su od suštnskog značaja kako bismo osigrali da nećemo pustiti Trojanskog konja kroz naše kapije”, izjavio je holandski evroposlanik Paul Tang, koji je radio na zakonu o pranju novca i porezima. "Kada evropski nadzorni organi izdaju zajedničko upozorenje, bolje da ih poslušamo", kazao je Tang.

Finansijske usulge su samo jedan deo širih sporazuma o pridruživanju sa te tri zemlje, čiji je cilj uklanjanje trgovinskih pregovora, a koje je Evropska komisija planirala da zaključi do kraja godine. Pregovori bi mogli da propadnu ako sporazum ne bude postignut pre evropskih izbora u junu 2024.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com