Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je u grupi najrazvijenijih industrijskih zemalja i najvećih privreda u razvoju G20 postignut "konsenzus" da se u članstvo tog globalnog foruma pozove i Afrička unija.

Mišel je 8. septembra uoči samita G20, rekao da Afrika mora da bude više zastupljena na međunarodnoj pozornici i da EU podržava njeno članstvo u G20.

On je rekao da je saglasnost o prijemu Afričke unije dobar signal i da se raduje da tu organizaciju pozdravi kao stalnu članicu G20.

Agencije, pozivajući se na diplomatske izvore, navode da je jedino otvoreno pitanje kada bi Afrička unija mogla formalno da bude primljena, i da li če kao redovna članica učestvovati već sledeće godine na samitu u Brazilu, ili tek 2025.

Afrička unija koja okuplja 55 zemalja tog kontinenta bila je i do sada pozivana na samite G20, ali želi da u toj grupi dobije isti status kao i Evropska unija.

U Afričkoj uniji su sve međunarodno priznate afričke države i Zapadna Sahara i ona predstavlja oko 1,3 milijarde ljudi.

G20 okuplja 19 najvećih svetskih ekonomija i EU, koja je trenutno i jedina regionalna organizacija sa statusom članice. Samit G20 održava se 9. i 10 septembra u Nju Delhiju u Indiji, koja ove godine drži i rotirajuće predsedavanje tom organizacijom.

 

Indijski mediji preneli su da se za članstvo Afričke unije u junu ove godine zauzeo indijski premijer Narendra Modi, u pismu koje je uputio svim liderima G20.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU