Za šest meseci krajem prošle i početkom ove godine portugalska kompanija koja upozorava javnost u svetu na opasnost od sajber kriminala i dezinformacija zabeležila je 961 sajber napad proruskih hakera na zapadne zemlje.

Viženver tret intelidžens centar (VisionWare Threat Intelligence Centre, VTIC) u izveštaju "Akcije proruskih sajber grupa protiv članica NATO" dostavljenom portugalskoj agenciji Lusa navodi da su bili fokusirani na grupe KillNet i  NoName057(16) i da se izveštaj odnosi na period između oktobra 2022. i marta 2023.

Osnivač i direktor VTIC Bruno Kastro rekao je za Lusu da nema potvrde da je proruski "haktivizam" sponzorisan od strane države i da je moguća umešanost Kremlja "nejasna".

"Nema materijala da zaključimo da su te grupe povezane sa Kremljom (ili GRU ili FSB). Međutim, postoji veoma dobro koordinisana ofanzivna strategija u skladu sa interesima vlade Rusije", rekao je Kastro.

Prema izveštaju, analizirano je 8.347 poruka na društvenoj mreži Telegram - 6.805 se odnosi na Killnet a 1.542 na NoName057(16).

U posmatranom periodu najviše napada bilo je na sektor "državni organi, bankarstvo i odbrana" - 371. Gledano po mesecima, najviše napada bilo je u januaru 2023. godine - 333 ili 35% ukupnog broja.

Portugal je bio meta dva napada grupe KillNet, na portale nacionalne zdravstvene uprave i Farmaceutskog fakulteta.

U analizirana dva kvartala 41% napada grupe Killnet bilo je na SAD, Estoniju, Letoniju i Litvaniju dok je na meti grupe NoName057(16) najviše bila Poljska.

Kastro je rekao i da će proruske "haktivističke" grupe nastaviti da reaguju na aktuelna pitanja.

Iz portugalske kompanije upozoravaju da scenario sajber ratovanja između državnih i nedržavnih aktera (koji dobija na snazi) predstavlja "jedan od najsloženijih i najhitnijih izazova sa kojima se suočava digitalno doba".

"U toj novoj formi sukoba akteri koriste sajber veštine da postignu političke, strateške i ideološke ciljeve", navodi se u izveštaju dostavljenom portugalskoj novinskoj agenciji.

Dalje se navodi da sajber napadi koje pokreću državni akteri dolaze iz zemalja sa značajanim resursimam koje mogu da izvode veoma sofisticirane sajber operacije napadajući kritičnu infrastruktu, sisteme odbrane i vladine mreže.

"Sajber ratovanje nije ograničeno na napade između zemalja rivala već uključuje akcije 'haktivističkih' grupa, sajber kriminalaca i ekstremista koji deluju sa razliičitim motivima i uglavnom bez zvaničnih veza sa vladama", zaključuje VTIC, prenela je Lusa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com