Brisel je upozorio kompanije vlasnice društvenih mreža Alfabet, TikTok i Metu da moraju da zaštite slovačke izbore od stranog mešanja jer bi u suprotnom mogle da budu kažnjene.

Na nizu sastanaka u Bratislavi, Evropska komisija i slovačka vlada tražile su od kompanija da angažuju dodatne resurse radi iskorenjivanja govora mržnje, deziinformacija i proruske propagande uoči izbora 30. septembra, piše briselski Politiko.

Među evropskim i slovačkim regulatorima rastu bojazni da se dezinformacije i pro-Kremlj propaganda šire među lokalnim korisnicima društvenih mreža, uključujuči pristalice Roberta Fica, kontroverznog bivšeg premijera. Fico poziva da se okonča vojna podrška Ukrajini a njegova partija trenutno vodi u istraživanjima javnog mnjenja pred izbore.

Politiko piše da su se dva zvaničnika Evropske komisije, zvaničnik slovačke vlade i tri direktora tehnoloških kompanija sreli ranije u septembru i razgovarali o problemu.

Predstojeći izbori u Slovačkoj predstavljaju važan prvi test novih digitalnih pravila EU. Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), platforme društvenih mreža moraju da pokažu da aktivno uklanjanju ilegalne sadržaje i bore se protiv strane propagande. Ako to ne urade, mogu da da budu kažnjene u visini do 6% godišnjeg globalnog prihoda.

Na ragovore su pozvani i direktori Maskovog Iksa (Tvitera) ali nisu došli, rekla su dva učesnika sastanaka.

Ni Meta, ni Alfabet, ni TikTok nisu želeli da komentarišu razgovore sa regulatorima EU i slovačkim zvaničnicima u Bratislavi. Jedino su rekli da su bili konstruktivni.

Na sastancima su, piše briselski portal, direktori platformi istakli svoje postojeće timove za moderiranje lokalnih sadržaja i pojačanu saradnju sa slovačkim fekt-čekerima. Takođe su ukazali da su napravili interne promene radi boljeg reagovanja na potencijalno štetne sadržaje.

Za to vreme u Slovačkoj, prema podacima Politika, u predizbornoj trci vodi populistička partija Smer-SD. Ako dobije većinu u parlamentu, Slovačka bi mogla da smanji pomoć Ukrajini.

Više nacionalističkih partija otvoreno se protivi podršci Kijevu.

Istovremeno glasna manjina slovačkih korisnika društvenih mreža rutinski deli pro-Kremlj priče o vezama Kijeva sa fašizmom i lažne izveštaje o predaji ukrajinskih vojnika opkoljenih Rusima, pokazao je nedavni izveštaj Centralnoevropske opservatorije digitalnih medija, grupe koju finansira Evropska komisija.

Podaci koje je prikupila neprofitna organizacija Reset ukazuju pak na brzo širenje onlajn napada na bliskoistočne i ukrajinske izbeglice, kao i slovačku LGBTQ+ zajednicu.

Obnovljeni evropski zakon koji se odnosi na društvene mreže takođe će biti testiran u kampanji za parlamentarne izbore u Poljskoj sledećeg meseca.

"Procenićemo konkretne efekte mera da vidimo da li su dovoljne ili treba više da se uradi", rekao je za Politiko evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton koji ja zadužen za DSA. "Integritet izbora je jedan od mojih glavnih prioriteta za sprovođenje DSA", dodao je.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com