Krajem nedelje u Mursiji evropski ministri razgovaraće o potrebi internih priprema za moguću EU sa do 36 članica i jačanju podrške kandidatima za članstvo, najavilo je špansko predsedavanje EU.

Na neformalnom ministarskom sastanku EU o opštim poslovima i kohezionoj politici 28-29. septembra razgovaraće se i o konceptu Otvorene strateške autonomije (OSA) koji je povezan sa pitanjima proširenja.

Razgovori o te dve povezane teme biće osnova za pripremu nove Strateške agende EU koja treba da bude odobrena 2024. za vreme belgijskog predsedavanja EU.

Kada je reč o proširenju, biće održano više radnih sastanaka sa evropskim komesarom za politiku proširenja i susedstva Oliverom Varheijem na kojima će se razgovarati o glavnim pitanjanima u pripremama za moguće proširenje Unije.

Teme će biti uticaj proširenja na politike EU i koncept postepene integracije ili kako približiti EU kandidate za članstvo za vreme dugotrajnog pristupnog procesa.

Govoriće se i o institucionalnim pitanjima odnosno potrebnim reformama kako bi EU bila spremna za buduće proširenje, navodi se.

Na radnom ručku kome će prisustvovati i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič fokus će biti na pripremama za sastanke u Granadi - samit Evropske političke zajednice 5. oktobra i sastanak šefova država i vlada EU 6. oktobra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK