Većina učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Evropskoj uniji učila je bar jedan strani jezik, a dva ili više stranih jezika učilo je gotovo dve trećine đaka srednjih škola opšteg obrazovanja i jedna trećina đaka srednjih stručnih škola.

Prema podacima koje je Eurostat objavio povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, 26. septembra, 86,3% učenika u osnovnim školama je 2021. učilo jedan strani jezik, 98,5% učenika nižeg srednjoškolskog i 91% višeg srednjoškolskog obrazovanja.

U srednjim školama opšteg obrazovanja dva ili više stranih jezika je kao obavezni predmet ili obaveznu opciju nastavnog plana učilo 61% đaka, što je za 2,6% više nego 2013.

U Luksemburgu i Francuskoj, svi đaci višeg srednjoškolskog opšteg obrazovanja učili su dva ili više jezika, u Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj je taj procenat 99%, Estoniji 97%, Sloveniji i Finskoj 96%.

Kada je u pitanju više srednje stručno obrazovanje, Rumunija je jedina članica EU u kojoj su govoto svi đaci (97%) učili dva ili više jezika. Iza nje su Finska (82), Poljska (77) i Luksemburg (75). Prosek u EU je 34,9%.

Engleski jezik je najzasutpljeniji strani jezik u srednjim opštim i stručnim školama, sa 96,8%, odnosno 78,6% đaka koji ga uče.

Na drugom mestu u školama opšteg obrazovanja je španski (26,8%), zatim francuski, nemački i italijanski.

Jezik koji se najviše učio u školama u EU a nije službeni jezik neke od članica bio je ruski. Časove ruskog jezika pohađalo je 2,8% učenika, najviše u Estoniji (66%) i Letoniji (59%), zatim u Litvaniji (28%) i Bugarskoj (25%).

U stručnim srednjim školama posle engleskog najviše đaka je učilo nemački jezik (17,9%),  a slede francuski (16,4%), španski (7%) i ruski (2,2%). Ruski se u tim školama najviše učio u Letoniji, Bugarskoj i na Kipru.

Evropsk dan jezika se slavi svake godine od 2001. godine, u cilju promovisanja evropske jezičke i kulturne raznolikosti  i podsticanja celoživotnog učenja jezika radi boljeg razumevanja kulture.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com