Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) mora da opstane i ostane kanal za komunikaciju sa Moskvom, a da rusku blokadu njenog rada treba prevazići tako što bi Severna Makedonija ostala predsedavajući OEBS još godinu dana.

OEBS je uzdrman zbog blokade Rusije, koja se protivi da Estonija sledeće godine preuzme rotirajuće jednogodišnje predsedavanje, a blokira i izbor četvoro glavnih zvaničnika i usvajanje budžeta OEBS.

Na sastanku ministara spoljnih poslova grupe pet srednjoevropskih članica EU C5 u Beču, kojem je prisustvovala i generalna sekretarka OEBS Helga Šmid, Šalenberg je predložio da se kriza reši tako što bi sadašnja predsedavajuća, Severna Makedonija dužnost obavljala i u narednom mandatu.

Predložio je i da sadašnji čelni ljudi, među kojima je i Helga Šmid, ostanu na funkciji a da se obnovi postojeći budžet OEBS, preneli su austrijski mediji.

Šalenberg je 27. septembra na zajedničkoj konferenciji sa kolegama iz Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije rekao da je "OEBS jedina panevropska platforma za dijalog".

On je ocenio da je OEBS "kolateralna šteta " ruske agresije na Ukrajinu, ali da je potreban kao kanal za komunikaciju za "dan posle".

I Češki ministar Jan Lipavski naglasio je da je OEBS potreban. Njegov slovački kolega Miroslav Vahovski rekao je da je "OEBS još uvek veoma korisna organizacija" i da "mora biti održana na životu".

Na pitanje austrijske agencije APA o glasinama da bi Moskva podržala da Austrija bude predsedavajuća OEBS pod uslovom da se on sretne sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, Šalenberg je naglasio da "Austrija nije kandidat za ulogu predsedavajućeg".  

Prema njegovim rečima, Austrija kao zemlja u kojoj je sedište OEBS snosi posebnu odgovornost, ali tekuće pregovore vodi šef makedonske diplomatije i predsedavajući OEBS Bujar Osmani.

Austrija je u više navrata spominjana kao kompromisni kandidat, ali Beč, kako navode mediji, ne želi svojim pristankom da doprinese uspehu ruske blokade OEBS.

Na konferenciji za novinare ministri C5 su se izjasnili za što brži prijem Zapadnog Balkana u EU, ali i za bolju zaštitu njenih spoljnih granica.

Međutim, pou pitanju migracija Jan Lipavski i slovenačka ministarka Tanja Fajon su se zauzeli za očuvanje šengenskog sistema, dok je Šalenberg ponovio stav Austrije da taj sistem otvorenih granica ne funkcioniše.

Mađarski ministar Peter Sijarto je pozvao pristalice jedinstvenog sistema azila EU da posete granicu Mađarske i Srbije, i ponovo oštro osudio dogovoreno ravnomerno razmeštanje migranata unutar zemalja Unije.

Sledeći sastanak grupe Centralnih pet organizovaće Slovenija u martu 2024. Taj format je osnovan u jeku pandemije korona virusa, kada se kao aktuelno nametnulo pitanje zatvaranja granica.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Austrije