Dok se debata o proširenju Unije rasplamsava pred samit Evropske političke zajednice sledeće nedelje u Granadi, ukrajinski premijer Denis Šmigal jasno kaže da Ukrajina ne želi da bude članica EU drugog reda.

Šmigal je to rekao dok zemlje EU razmatraju francusko-nemački predlog za postepeniji pristup proširenju EU.

On je za Politiko rekao da je cilj Kijeva "da postane punopravni kandidat za punopravno članstvo" u EU. Takođe je obećao da će svoju zemlju uvesti u Uniju u iduće dve godine.

"Ulažemo maksimalne napore kako bi osigurali da Ukrajina postane punopravna članica EU. To je od kritične važnosti za sve Ukrajince", rekao je Šmigal, preneo je 29. septembra briselski portal.

Dalje je rekao da je Ukrajina ispunila svih sedam uslova Evropske komisije iz juna 2022. za prelazak u sledeću fazu pristupnog procesa.

Šmigal je rekao da je ukrajinska vlada ove nedeje usvojila rezoluciju koja uključuje priznavanje prava nacionalnih manjina. Posmatrači to vide kao nuđenje "maslinove grančice" Budimpešti koja je imala primedbe na tretman etničkih Mađara u Ukrajini.

Evropska komisija treba do kraja oktobra da oceni napore Kijeva.

Premijer je takođe rekao da je Ukrajina u jedinstvenoj poziciji.

"Želimo da budemo punopravna članica jer je Ukrajina danas jedinstvena zemlja... koja je platila ogromu cenu  što želi da bude članica EU", rekao je Šmigal.

Kazao je i da više od 90% Ukrajinaca želi da njihova zemlja bude punopravna članica Unije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP