Dve Nemačke, Savezna Republika Nemačka i bivša Nemačka demokratska Republika ujedinile su se pre pune 33 godine 3. oktobra 1990. godine, ali su, uprkos napretku, ekonomske razlike i razlike u životnom standardu i dalje prisutne, a stručnjaci veruju da će biti potrebno još puno godina da one potpuno nestanu.

Istočne pokrajine će u dogledno vreme moći da se približe samo privredno slabijim zapadnim pokrajinama, navodi portal Statista pozivajući se na izveštaj nemačke vlade o stanju nemačkog jedinstva.

U prvom redu se nameće podatak da na istoku ulaganja po stanovniku u opremu poput mašina i proizvodnih pogona iznose u proseku svega 64% zapadnog proseka, što koči mogućnost da industrija doprinese privrednom izjednačavanju.

Uz to je, navodi Statista, problem je i to što na istoku Nemačke ima premalo stručnjaka u oblasti nauke i razvoja, a mnoge firme imaju premalo zaposlenih koji se bave novim proizvodima i proizvodnim procesima.

Iako je stopa nezaposlenosti proteklih godina kontinuirano opadala, na istoku Nemačke i dalje je iznad saveznog proseka.

Portal, pozivajući se na zvanične podatke, ocenjuje da to u velikoj meri ima veze i sa gustinom naseljenosti, koja je na zapadu više nego dvostruko veća nego u pet istočnih pokrajina ne računajući Berlin - u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji, Brandenburgu, Tiringiji, Saksoniji Anhaltu i Saksoniji.

Na taj način, istok zemlje je lišen i privrednih prednosti velikih aglomeracija, što znači blizine različitih preduzeća i uslužnih delatnosti i privlačnosti za kvalifikovanu radnu snagu.

"Upravo zbog tih prednosti metropole su omiljena destinacija za inovativne, mlade firme, koji važe za motore privrednog razvoja", piše Statista.

Agncija dpa navodi da je od 2017. godine zabeležen određeni zaokret u toj depopulaciji istoka zemlje, ali da je taj deo Nemačke, u kojem je i 1989. živelo svega 16,5 miliona ljudi, od ujedinjenja napustilo 1,2 miliona ljudi.

Istovremeno, broj doseljenih iz inostranstva je sa 10% bio daleko ispod saveznog proseka od 24,3%.  

Prema izveštaju vlade, na istoku Nemačke oko 55% stanovnika živi u ruralnim oblastima, a na zapadu je taj postotak 26%. Istovremeno, zbog odlaska mladih ljudi, u manjim mestima na istoku je sve više starijih ljudi.

Ministar privrede Tirinigije Volfgang Tifenze veruje da će potpuno izjednačavanje ekonomija i životnog standarda istoka i zapada sigurno potrajati još deset do 20 godina, prenosi dpa.

Socijaldemokrata Tifenze, koji je bio gradonačelnik Lajpciga i savezni ministar za saobraćaj, smatra da se do sada veoma uspešno radilo na tome, ali da "ostaje još puno da se uradi".

Kao primer je naveo često niže plate i penzije na istoku, opasnost siromaštva u starosti, a takođe i manja  ulaganja  u nauku i razvoj, rascepkanu privredu i odlazak stanovništva.

Prosečna godišnja bruto zarada na istoku iznosila je 2022. sa 34.841 evrom približno 86% zapadnog proseka. BDP po stanovniku je bio na nivou 79% zapadnog, navodi se u izveštaju, uz ocenu da se situacija ipak menja nabolje.

Ipak, i istok Nemačke može da se pohvali nekim prednostima. Tako je jaz između prosečne plate žena i muškaraca manji nego na zapadu. Na Zapadu je on iznosio 19%, a na istoku 7%.

Žene sa malom decom češće su zaposlene, a dece mlađe od tri godine ima u jaslicama procentualno više. Takođe, iako je broj bolnica manji, na istoku ima više bolničkih kreveta na 100.000 stanovnika. I stanovi se najčešće lakše nalaze i nešto su jeftiniji.

Uz sve to, muškarci na istoku češće pomažu u kućanskim poslovima, piše agencija dpa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay