Savet EU usvojio je uredbu o zaštiti oznake geografskog porekla zanatskih i industrijskih proizvoda. Ubuduće će proizvodi poput kristala iz Bohemije, escajga iz Albacete ili porcelana iz Limoža uživati sličnu zaštitu kao hrana i piće proizvedeni u nekom regionu.

Usvajanje uredbe omogućiće EU da u punoj meri ispuni međunarodne obaveze iz Lisabonskog sporazuma o nazivima porekla i geografskim oznakama, saopštio je Savet.

Vršilac dužnosti španskog ministra industrije, trgovine i turizma Hektor Hose Gomes Hernandes rekao je da su znanje, tradicija i talenat evropskih zanatlija među blagom koje Evropa mora da zaštiti.

"Usvajanjem uredbe o geografskim oznakama za zanatske i industrijske proizvode i zaštiti tih proizvoda u 59 zemalja potpisnica Ženevskog akta stvaramo uslove za zaštitu tradicionalnog znanja naših zanatlija i proizvođača, ne samo u Evropi, već i na međunarodnom nivou", rekao je španski ministar.

Uredba će uspostaviti direktno primenjivu zaštitu geografske oznake zanatskih i industrijskih proizvoda, poput nakita, tekstila, stakla, porcelana na nivou EU, dopunjujući postojeću zaštitu proizvoda u poljoprivrednom sektoru.

Podseća se da je uredba jedan od ključnih predloga u sklopu Akcionog plana za intelektualnu svojinu koji je Evropska komisija predstavila krajem 2020.

Savet navodi da će Služba za zaštitu intelektulane svojine EU (EUIPO) imati važnu ulogu u sprovođenju novog sistema zaštite, posebno kada je reč o proceduri registracije zanatske i industrijske geografske oznake.

Nakon što uredbu potpišu predsednici Evropskog parlamenta i Saveta narednih dana, biće objavljena u službenom listu EU i stupiće na snagu dvadesetog dana od objavljivanja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com