Španska levičarska koalicija Sumar, saveznik vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, optužio je Evropsku uniju za "dvostruke standarde" u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom, nazivajući Izrael "okupirajućom silom".

Lideri širom Evrope iskazali su podršku Izraelu posle iznenadnog napada palestinskog Hamasa, ali među evropskim vladama postoji neslaganje oko isplate pomoći Palestincima. Šefovi diplomatija članica EU će na hitnom sastanku 10. oktobra razgovarati o budućnosti pomoći koju EU pruža Palestincima i o celokupnoj situaciji u Izraelu.

Portparol Sumara Ernest Urtasun izjavio je na konferenciji za novinare da je Hamas napadima na Izrael prekršio međunarodno pravo i ljudska prava, ali da "niko nikad ništa ne kaže o sistematskom kršenju prava koje čini Izrael".

Urtasun je rekao da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen "nikada ne osuđuje ratne zločine koje čini Izrael", prenela je španska agencija EFE.

Ukazavši na "licemerje onih koji osuđuju napade Hamasa ali ne osuđuju izraelske napade", Urtasun je istakao da EU mora biti uključena u rešavanje sukoba zasnovanog na dve države ali da EU to ne čini.

Vlada Španije je 9. oktobra izrazila neslaganje sa najavom evropskog komesara Olivera Varhejija da će EU odmah obustaviti sve isplate Palestincima zbog napada ekstremističkog Hamasa na Izrael.

Evropska komisija je međutim, kasnije saopštila da pokreće "hitnu reviziju finansijske pomoći EU Palestini" kako bi se osiguralo da pomoć EU "indirektno ne omogućava nijednoj terorističkoj organizaciji da izvodi napade protiv Izraela".

"U međuvremenu, kako nije bilo predviđenih isplata, neće biti ni obustave plaćanja", saopštila je Komisija.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je nakon toga uneo dodatnu konfuziju, rekavši da EU neće obustaviti "dospela plaćanja".

Borel je za 10. oktobar je sazvao hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU da razgovaraju o situaciji u Izraelu i u Gazi.

Evropska unija, koja spada u najveće pružaoce finansijske podrške Palestincima, planirala je da potroši oko 1,2 milijarde evra između 2021. i 2024. godine za finansiranje projekata na palestinskim teritorijama, posebno u obrazovanju i zdravstvu.

Holandski premijer Mark Rute je rekao da EU svakako ne finansira Hamas i da treba napraviti razliku između terorističke organizacije Hamasa i "nevinih Palestinaca koji su isto toliko žrtve", preneo je Gardijan.

Francuska je takođe obavestila Evropsku komisiju da se protivi obustavljanju pomoći "od koje direktnu pomoć ima palestinsko stanovništvo".

I Irska, Portugal i Luksemburg su upozorili da bi ukidanje pomoći bilo na štetu palestinskih civila, postavljajući pitanje da li Komisija ima ovlašćenja da donese takvu odluku.

Sa druge strane, Nemačka i Austrija su suspendovale svu razvojnu pomoć Palestinskim teritorijama, prenosi Rojters.

Nemačka ministarka za pomoć u razvoju Svenja Šulce najavila je da će Berlin zamrznuti pomoć za bilateralne projekte, u visini od 250 miliona evra i da će preispitati svoje angažovanje na Palestinskim teritorijama.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg je rekao da će austrijska pomoć Palestincima, koja iznosi oko 19 miliona evra za nekolilko projekata, biti suspendovana.

"Obim terora je užasan i ne možemo se rukovoditi time kao da se ništa nije desilo. Stoga toga ćemo za sada zamrznuti sve isplate iz austrijskog fonda za razvoj saradnje", kazao je Šalenberg.

Od početka napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je više od 900 ljudi u Izraelu, a u pojasu Gaze i na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali više od 700. Toliki broj žrtava z Izraelu nije zabeležen od 1973. godine kada su Egipat i Sirija iznenada napali tu zemlju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission