Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varheji, koji izazvao pometnju u Briselu svojom izjavom o obustavi pomoći EU Palestini, izjavio je da je revizija pomoći neophodna da bi se sprečilo "indirektno" finansiranje terorističke grupe Hamas koja je napala Izrael.

Varheji, koji je zadužen za odnose EU sa susednim zemalja, izjavio je u ponedeljak da će sve isplate pomoći Palestincima biti odmah obustavljene.

Francuska i Španija su odmah reagovale, zalažući se za nastavak pomoći, nakon čega je Evropska komisija saopštila da će pokrenuti "hitnu reviziju finansijske pomoći EU Palestini" kako bi se osiguralo da pomoć EU "indirektno ne omogućava nijednoj terorističkoj organizaciji da izvodi napade protiv Izraela", ali da u ovom trenutku "nema predviđenih isplata".

"Ne vidim nikavu protivurečnost. Za mene je to isto… nema skorašnjih isplata", rekao je Varheji za Fajnenšel tajms, upitan o pojašnjenju koje je objavila Komisija.

Problemi u komunikaciji otkrili su pukotine unutar komisije i nedostatak koordinacije o kritičnim pitanjima, piše britanski dnevnik.

Varheji je jedan od komesara koji najviše podržavaju Izrael. Prema rečima dvojice neimenovanih zvaničnika, on je svoju prvu izjavu o suspenziji pomoći dao uz razumevanje da ima podršku Komisije.

Portparol Komisije je rekao 10. oktobra da Varheji nije o tom pitanju razgovarao ni sa jednim drugim komesarom pre nego što je dao izjavu.

Ministri spoljnih poslova članica EU, koja je najveći donator Palestine, razgovarali su o nastavku pomoći Palestincima na jučerašnjem hitnom sastanku.

Ministri su osudili napade i tražili zašitu civila, oslobađanje talaca i omogućavanje pristupa hrani, vodi i lekovima u Gazi.

Izrael ima pravo na samoodbranu, uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u saopštenju i dodaje da su ministri razgovarali kako da nastave saradnju s Palestinskim vlastima i podršku palestinskom narodu.

"Napravili smo jasnu razliku između Hamasa, palestinskog naroda i Palestinske vlasti. Smatramo da je Hamas teroristička organizacija, ali Palestinske vlasti su druga stvar, oni su naš partner... Nisu svi Palestinci teroristi, tako da kolektivno kažnjavanje svih Palestinaca ne bi bilo pravedno i produktivno", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

On je posle sastanka izjavio da je velika većina članica tražila da se ne obustavlja isplata pomoći.

Varheji, međutim, misli da je rizik prevelik.

"U sred smo rata u kojem izgleda da imamo veoma jaku islamističku terorističku organizaciju na teritoriji gde smo mi najveći donator. Kada vidimo šta se dešava, ne možemo da ne proverimo opet finansiranje, da vidimo da li smo bili iskorišćeni i zloupotrebljeni", rekao je Varheji.

On je istakao da ne misli da postoji bilo kakvo direktno finansiranje Hamasa.

"To bih isključio jer imamo veoma stroga pravila. Ono što još ne znamo je indirektno finaniranje i tu moramo duboko da kopamo", rekao je komesar.

Dodao je da postoji mnogo indirektnih načina finansiranja i da je EU radila na "razbijanju" onih koji se u vezi sa njenim sredstvima.

Hamas, koji kontroliše palestinsku teritoriju Gazu, izveo je napad na Izrael prošlog vikenda u kojem je ubijeno najmanje 1.200 Izraelaca. U napadima Izraela je zatim ubijeno više od 900 ljudi, a u međuvremenu su izraelske vlasti saopštile da su pronađena tela 1.500 Palestinaca koji su upali na izraelsku teritoriju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission