Većina Ukrajinaca veruje da će se njihova zemlja pridružiti Evropskoj uniji i NATO u narednih 10 godina, dok manje od desetine ne veruje da će se to ikada desiti, pokazuje novo istaživanje agencije Galup.

Prema anketi sprovedenoj u julu i avgustu, posle samita NATO na kojem je izražena saglasnost da je budućnost Ukrajine u tom vojnom savezu, ali nije rečeno kako i kada će se pridružiti, 69% Ukrajinaca je reklo da će njihova zemlja postati članica za 10 godina. U prvim  mesecima rata takva očekivanja imalo je 64% ispitanika.

Ukrajinci su optimistični i kada je u pitanju članstvo u EU, koje je donekle realnije s obzirom da je prošle godine dobila status kandidata. Gotovo tri od četiri Ukrajinaca (73%), isto kao i pre godinu dana, veruje da će se njihova zemlja pridružiti Uniji u narednih 10 godina.

Kijev je za članstvo u EU aplicirao 28. februara 2022, četiri dana posle napada Rusije, dok je zahtev za pridruženje NATO podneo u septembru, pošto je Rusija sprovela referendum o aneksiji četiri ukrajinska regiona.

Ukrajina nije odmakla mnogo na putu ka članstvu u NATO, ali bi pregovori s EU mogli da počnu već u decembru.

Posle ruske invazije, podrška SAD skočila je na rekordnih 66%, više nego što je Rusija ikada imala kada su dve zemlje bile u prijateljskim odnosima. Godinu dana kasnije je pala, pa sada 53% ispitanika odobrava američko rukovodstvo.

Iako su SAD dale Ukrajini više od 75 milijardi dolara pomoći, sve veće političko protivljenje ukrajinskoj pomoći u SAD, kao i odbijanje Vašingtona da uputi Kijevu pozivnicu za članstvo u NATO, možda su stvorili određenu nesigurnost u Ukrajini koja je uticala na pad podrške, navodi se u saopštenju Galupa.

Istovremeno sa padom podrške SAD, porasla je podrška Ukrajinaca nemačkom rukovodstvu i sada su izjednačene.

Malo pre nego što je sprovedena anketa, Nemačka je finalizirala paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 770 miliona dolara.

Podrška Kini pala je na 8%, što verovatno odražava nezadovoljstvo Ukrajinaca što Peking i dalje kupuje ruske energente.

"Posle 18 meseci rata sa Rusijom, zaokret Ukrajine ka Zapadu izgleda potpun, dok duboke kulturne, ekonomske i političke veze koje su postojale između Ukrajine i Rusije sve više postaju deo ukrajinske prošlosti", zaključeno je u saopštenju Galupa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission