Službenici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) 17. oktobra su prvi put izvršili granične kontrole na granici van EU, na jednom prelazu između Moldavije i Ukrajine.

Na tom prelazu Fronteksovi službenici počeli su da vrše granične kontrole zajedno sa moldavskim kolegama.

"Ovo je istoriski trenutak. Prvi put sarađujemo sa zemljama van EU na našem primarnom poslu - obezbeđivanju granica, u ovom slučaju moldavskih", rekao je na svečanosti na ukrajinsko-moldavskom prelazu izvrši direktor Fronteksa Hans Lajtens.

Lajtens se u Moldaviji sreo sa ministrom unutrašnjih poslova te zemlje Adrijanom Efrosom, saopštio je Fronteks.

Na sastanku su Fronteks i Moldavija potpisali Memorandum o razumevanju fokusirajući se na mehanizam za žalbe čiji je cilj da odgovori na navode o kršenju osnovnih prava tokom operativnih aktivnosti.

"Moldavija predstavlja primer saradnje sa Fronteksom i posvećeni smo pružanju podrške našim partnerima ovde", rekao je Lajtens.

Efros je rekao da će partnerstvo sa Fronteksom biti ključno u borbi protiv različitih oblika prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje oružja, nelegalne robe, trgovinu decom, krijumčarenje migranata.

Na trilateralnom sastanku sa moldavskom i ukrjinskom graničnom policijom, u centru pažnje bilo je kako Fronteks može da ojača operativnu saradnju radi rešavanja trenutnih i očekivanih izazova.

Fronteksova zajednička operacija sa Moldavijom je njegova prva sveobuhvatna operativna aktivnost u zemlji koja nije članica EU koja uključuje kopnene i vazdušne granice pod istom strukturom koordinacije.

Trenutno Fronteks ima u Moldaviji 90 službenika EU za granične provere i nadzor.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Fronteks