Od 2017. policija i carinici EU svake godine u lukama zaplene sve više kokaina sakrivenog u brodskim kontejnerima među bananama, smrznutim škampima, šećerom od trske i konzervisanim voćem.

Loran Laniel iz Evropskog centra za praćenje narkotika i bolesti zavisnosti (EMCDDA) kaže da je reč o usklađenom, stalnom pokušaju da se Evropa preplavi kokainom.

"To je tržište koje raste i ne pokazuje znake usporavanja", rekao je za Gardijan Laniel.

Prema njegovim rečima, u 2021, poslednjoj godini za koju postoje potpuni podaci, zaplenjene su 303 tone kokaina ili pet puta više nego deset godina ranije.

"I to je ono što smo presreli. Trenutno ne izgleda kao da dobijamo bitku", rekao je Laniel.

Posledice unutar i izvan evropskih severozapadnih kapija - Antverpenu, Roterdamu i Avru, jesu spriralna korupcija, jer narko karteli pokušavaju da pridobiju logističke kompanije u lukama, lokalne vođe sindikata i političare, čak i pravosuđe, i dramatičan rasta nasilnih krivičnih dela.

Dok se južnoamerički trgovci drogom povezuju sa evropskim organizovanom kriminalom kako bi delili tržište vredno deset milijardi evra, Holandija, Belgija i Francuska svedoci su ugovorenih ubistava, mučenja, bombaških napada, pucnjava i smrti.

Neki lučki radnici pristaju da budu umešani u trgovinu drogom zbog novca, ucena, pretnji, piše Gardijan.

Dalje se navodi i da cene saradnje, prema listi do koje je došla policija, nisu male - 75.000 evra za pomoć pri izvlačenju kontejnera iz luke. Ako primaknete kontejner ogradi, zaradićete 50.000 evra, ako pozajmite vaš bezbednosni bedž 10.000 evra, koliko sledi i regruterima po operaciji.

Ipak, to su male sume u odnosu na profite bandi koje trguju drogom - kilogram kokaina u Kolumbiji se kupuje za 1.000 dolara a u Evropi vredi više od 35.000 i, kada se prokrijumčari iz luke i obradi ili pomeša sa drugim supstancama, gram se na ulici (ili verovatnije poručen preko Vocapa ili Signala) prodaje za 50 do 70 evra.

Gardijan piše da gajenje lišća koke u Boliviji, Kolumbiji i Peruu od 2014. osetno raste. Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal, u 2021. je u odnosu na 2020. zabeležen rast od 35%.

U međuvremenu je globalno tržište kokaina premašilo 2.000 tona, što je dvostruko više nego 2014. Droga je takođe danas 40% čistija nego 2010.

Istovremeno je u Evropi droga dva puta skuplja nego u SAD, gde je tržište zasićeno.

S obzirom da je broj Evropljana koji su u 2021. koristili kokain procenjen na 3,5 miliona ili četiri puta više nego pre 20 godina, uličnu vrednost evropskog tržišta kokaina Europol procenjuje na između 7,6 i 10,5 milijardi evra.

"Sa takvim sumama, logistički lanac postao je veoma efikasan", rekao je Laniel. "Uglavnom koriste kontejnere, ali i jahte, ribarske brodove, privatne avione, sada i polu-podmornice sa i bez posade. A kada stigne (u Evropu), tu je prava vojska da ga distribuiše, procenjujemo najmanje 100.000 ljudi", dodao je.

Policija kaže da posao uglavnom kontrolišu meksičke mafjaške bande koje su nekada bile posrednici za kolumbijske kartele u Kaliju i Medelinu a sada komanduju većim delom lanca, od finansiranja proizvodnje, do organizacije krijumčarenja u Evropu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Europol