Evropska komisija predstavila je 18. oktobra Akcioni plan EU za istočni Mediteran sa ciljanim operativnim merama za rešavanje pitanja upravljanja migracijama duž te rute.

Ranije su predstavljani akcioni planovi za Zapadni Balkan, centralni Mediteran, zapadni Mediteran i atlantske rute.

Akcioni plan za istočni Mediteran ima 29 ciljanih mera strukturisanih oko četiri stuba, saopštila je EK.

Prvi stub se odnosi na sprečavanje neregularnih odlazaka, borbu protiv krijumčarenja migranata i obezbeđenje legalnih puteva migracije.

To treba postići kroz jačanje saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata sa zemljama porekla i tranzita u Aziji, Africi i Turskoj, stvaranje mogućnosti za legalnu migraciju, uključujući kroz partnerstvo za talente, unapređenje saradnje između Europola, Fronteksa i Eurodžasta.

Drugi stub podrazumeva jačanje efikasnog upravljanja granicom duž istočnomediteranske rute, uključujući zemlje porekla i tranzita, kroz podršku kapacitetima za upravljanje granicom na istočnim granicama Turske, bolju regionalnu saradnju da partnerima iz Južnog susedstva EU, obnovu saradnje Fronteksa i Turske.

Sledeći niz mera odnosi se na jačanje saradnje na readmisiji sa zemljama porekla i tranzita a poslednji stub na obezbeđenje efikasnog upravljanja migracijom, unapređenje procedure azila i podržavanje dovoljnih kapaciteta za prijem.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP