Ministri turizma EU na neformalnom sastanku u Palma de Majorki 31. oktobra razgovaraće o mapi puta za unapređenje održivosti turizma, posebno njegovog socijalnog aspekta.

Špansko predsedavanje EU saopštilo je da će se razgovarati o izazovima u turizmu, koji su prvi put na evropskoj agendi, a u okviru predsedavanje Španije Savetu EU, s obzirom na ekonomsku i socijalnu težinu tog sektora u EU.

Tema će biti i zajednička uredba Parlamenta i Komisije koja reguliše razmenu podataka između članica EU u vezi sa smeštajnim kapacitetima koji se nude u turističke svrhe.

Unapređenje pofesionalnih veština u sektoru turizma biće još jedan fokus neformalnog sastanka. Kako se navodi, za turizam je izazov da nađe sve veću i dobro obučenu radnu snagu da popuni manjak kvalifikovanih radnika u sektoru, što je važno sa stanovištva produktivnosti i zapošljavanja.

Cilj je da se turistički profesionalci opreme svim neophodnim veštinama i alatima kako bi odgovorili na sadašnje i buduće izazove industrije turizma.

Pored toga, u Palma de Majorki će se govoriti o potrebi podsticanja turističke industrije u EU kako bi konsolidovala svoju ulogu i budžet.

Evropski turistički zvaničnici će istaći značaj ekonomske, ekološke i socijalne održivosti u turizmu. Posebna pažnja biće posvećena ulozi socijalne dimenzije u podizanju konkurentnosti industrije.

Navodi se da će biti reči i o kreiranju indikatora za merenje održivosti svake turističke destinacije, kao i analizi maksimalnih kapaciteta u područjima visokog turističkog intenziteta radi postizanja ravnoteže između posetilaca i stanovnika.

Govoriće se i o značaju digitalizacije i inovacija u celom lancu vrednosti turizma, što je jedan od izazova sa kojim se suočavaju Španija i sve druge članice EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com