Poslanici Evropskog parlamenta 9. novembra su usvojili rezoluciju u kojoj se traži zatvaranje "rupa" u režimu sankcija EU protiv Rusije. Oni ukazuju na uvoz ruskih naftnih proizvoda "na mala vrata", kao i da ključne komponente za rat stižu do Rusije preko nekih zemalja, uključujući Srbiju.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog neodgovarajuće primene sankcija i pokušaja da se potkopaju napori da se strateški oslabi ekonomska i industrijska baza Rusije i umanji njena sposobnost za rat.

U rezoluciji se ukazuje na izbegavanje restriktivnih mera od strane Rusije ali i na rast Unijinog uvoza naftnih proizvoda napravljenih od ruske nafte iz zemalja poput Indije.

Poslanici su istakli i da kritične zapadne komponente i dalje nalaze put do Rusije preko zemalja poput Kine, Turske, UAE, Kazahstana, Kirgizije i Srbije.

Oni su izrazili duboku zabrinutost zbog tekuće trgovine sankcionisanim proizvodima ključnim za rat između EU i Moskve i zbog izveštaja da zemlje kao što je Azerbejdžan izvoze ruski gas kao svoj u Uniju.

U tekstu se takođe ističe da je EU i dalje jedan od najvećih kupaca ruskog fosilnog goriva zbog nastavljanja uvoza gasa iz gasovoda i LNG (tečni prirodni gas), kao i raznih izuzetaka od zabrane uvoza sirove nafte i naftnih proizvoda.

Evroposlanici su pozvali EU i članice da pojačaju i centralizuju nadzor nad sprovođenjem sankcija i razviju mehanizam za sprečavanje izbegavanja, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Takođe se EU poziva da ojača primenu sankcija na ruski izvoz nafte, zatvori tržište EU za fosilno gorivo ruskog porekla i uvede sankcije svim vodećim ruskim naftnim kompanijama, Gasprombanci, njenim filijalama i njihovim upravama.

U rezoluciji se navodi da EU treba da radi sa Grupom 7 na znatnom smanjenju gornje granice cene ruske nafte i naftnih proizvoda, uvođenju potpune zabrane uvoza ruskog LNG i LPG (tečni naftni gas), kao i uvoza iz zemalja koje nisu članice EU ako se proizvodi prave od ruske nafte.

Parlament traži i da EU zabrani isporuke ruske nafte i LNG preko njene teritorije i uvede ograničenje cena na uvoz ruskog i beloruskog đubriva.

Pored toga, evroposlanici žele da Evropska komisija i članice EU prošire sankcije Moskvi uključivanjem potpune zabrane trgovine i obrade dijamanata ruskog porekla ili onih koje Rusija re-eksportuje u EU.

EU treba i da ispita pravne puteve kako bi se omogućila konfiskacija zamrznute ruske imovine i njeno korišćenje za obnovu Ukrajine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com