Odbor turskog parlamenta za spoljne poslove počinje 14. novembra raspravu o predlogu zakona o odobravanju članstva Švedske u NATO, javio je Rojters pozivajući se na zvanični dnevni red odbora.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan dostavio je parlamentu predlog pre tri nedelje, što su pozdravili i NATO i Stokholm.

Turska je imala primedbe, kako je obrazložila, zbog toga što Švedska pruža utočište grupama koje Ankara smatra terorističkim.

Predlog treba da odobri odbor pre glasanja u parlamentu a zatim da ga potpiše Erdogan da bi postao zakon.

Rekavši da Ankara od Švedske očekuje više u borbi protiv kurdskih militanata, Erdogan je ranije u novembru kazao da će nastojati da olakša ratifikaciju koliko je to moguće, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova članica NATO srešće se u Briselu 28-29. novembra.

Dugo neutralne Švedska i Finska prijavile su se 2022. za članstvo u NATO kako bi unapredile svoju bezbednost posle ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je postala članica u aprilu a članstvo Švedske je "u rukama" Turske i Mađarske.

Nakon ovog poteza Turske, Mađarska je jedina članica NATO u kojoj nije počela ratifikacija u parlamentu.

Briselski Politiko podseća da je prošle nedelje tokom posete sedištu NATO mađarska predsednica Katalin Novak pozvala parlament u Budimpešti "da donese brzu i mudru odluku o pristupanju Švedske NATO".

"U potpunosti podržavam pristupanje Švedske... i obećavam vam da ću uraditi sve kako bi se donela brza odluka u Mađarskoj", rekla je Novak. "Pokušavam da ubedim mađarske poslanike ali to možda neće biti dovoljno", dodala je.

Mađarski premijer Viktor Orban nije pokazao da je sklon da se rad na švedskoj aplikaciji za NATO ubrza.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP