Poljsko tužilaštvo ukinulo je posle osam meseci pritvor Vlođimježu Karpinjskom, optuženom za korupciju, da bi mogao da postane poslanik Evropskog parlamenta.

Karpinjski, bivši ministar finansija u vladi Donalda Tuska, uhapšen je krajem februara zbog sumnji da je uzeo mito od više od milion evra.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je posle odluke predsednika donjeg doma paralmenta, Sejma, kojom se potvrđuje da je Karpinjski preuzeo mesto u Evropskom parlamentu, "tužilac bio primoran da ukine preventivne mere primenjene na osumnjičenog".

"Puštanje osumnjičenog iz pritvora će imati negativne posledice na dalji tok postupka", saopštilo je tužilaštvo, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Istražitelji su tvrdili da je produženje istražnog pritvora bilo neophodno jer je Karpinjski već preduzimao radnje koje su ometale istragu u toku.

Drugi argument za produženje pritvora je taj što mu preti kazna do 12 godina zatvora, saopštilo je tužilaštvo.

Karpinjski nije izabran za poslanika Evropskog parlamenta na izborima 2019. Godine. Bio je četvrti na listi, a sada je dobio priliku da preuzme poslaničko mesto pošto su dva kandidata koji su bili prvi i drugi na listi izabrani za poslanike poljskog parlamenta na izborima u oktobru, a treći kandidat je preminuo u maju.

Kada postane poslanik Evropskog parlamenta, Karpinjski će dobiti poslanički imunitet i Evropski parlament bi morao da se saglasi sa bilo kakvim budućim hapšenjem dok je poslanik.

Poljska proevropska demokratska opozicija, koju čine liberalna Građanska koalicija bivšeg premijera i nekadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, centristički demohrišćanski Treći put  i ujedinjena Levica, osvojila je većinu u oba doma parlamenta na izborima 15. oktobra.

Predsednik Poljske Andžej Duda je međutim odlučio da prvi pokušaj da sastavi vladu da dosadašnjem premijeru Mateušu Moravjeckom jer je njegova stranka Pravo i Pravda osvojila pojedinačno najviše glasova.

Sa nedovoljno poslanika da sama formira vladu i bez potencijalnih koalicionih partnera, procenjuje se da ta partija nema nikakve šanse da dobije poverenje parlamenta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Wikipedia