Ministarstvo za digitalizaciju Luksemburga saopštilo je da će građani te zemlje uskoro moći da nose elektronsku verziju lične karte i vozačke dozvole u mobilnom telefonu radi pristupa brojnim uslugama javnog i privatnog sektora.

Luksemburžani će moći da dokažu identitet mobilnim telefonom kada otvaraju račun u banci ili pristupaju nekim vladinim uslugama ali i da iznajmljuju automobile uz vozačku dozvolu i overavaju elektronskim potpisom službena dokumenta, prenosi  luxtimes.lu.

Elektronska verzija tih zvaničnih dokumenata važiće kao i onih "na papiru".

Takozvani e-novčanik biće spreman u prvom kvartalu 2024, rečeno je u ministrstvu za digitalizaciju za Virgule. To je godinu dana kasnije nego što je bio prvobitni rok.

Inicijativa je, kako se navodi, u sklopu više od 400 projekata digitalizacije koji se sprovode radi dalje modernizacije javnih usluga, a koji su deo koalicionog sporazuma nove vlade.

Napori Luksemburga na planu digitalzacije takođe su deo širih, na nivou EU. Pre dve nedelje Evropski parlament i Savet postigli su sporazum o davanju mandata svakoj članici da ponudi novčanik digitalnog identiteta EU svim građanima Unije u roku od dve godine a za pristup javnim i privatnim onlajn uslugama, pirenosi luxtimes.lu.

Digitalni identitet neće prihvatati samo državne institucije, već i platforme poput Amazona, Fejsbuka ili Bukinga, navela je Evropska komisija.

"Pored sigurnog čuvanja digitalnog identiteta, novčanik će omogućiti vlasniku da otvori račun u banci, plaća i čuva digitalna dokumenta poput mobilne vozačke dozvole, lekarskog recepta, profesionalnig sertifikata ili karte za putovanje. Novčanik će nuditi laku za upotrebu i praktičnu alternativu onlajn identifikacije garantovane zakonom EU", navodi se u saopštenju luksemburškog ministarstva.

E-novčanik će sadržati podatke o svim transakcijama dostupne njegovom vlasniku, nudiće mogućnost prijave navodnih kršenja zakona o zaštiti podataka i omogućavati interakciju između novčanika. Takođe će omogućiti građanima da dodaju postojeće nacionalne e-ID šeme, poput luksemburške.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com