Odgovarajući na očekivanja građana sa Konferencije o budućnosti Evrope oko efikasnije i više demokratske Unije, i u kontekstu izazova bez presedana i višestrukih kriza, poslanici Evropskog parlamenta predstavili su predloge za izmenu Ugovora EU. Reforme treba da doprinesu i da se EU pripremi za sledeću rundu proširenja.

Evroparlamentarci zagovaraju reforme koje će poboljšati kapacitet EU da deluje i ojačati glas njenih građana, saopštio je EP.

Oni predlažu:

- više dvodomnog sistema i manje zastoja u Savetu kroz više odluka donetih kvalifikovanom većinom i redovnom zakonodavnom procedurom

- kompletno pravo zakonodavne inicijative i ulogu suzakonodavca za Parlament za dugoročni budžet

- reviziju pravila za sastav Evropske komisije (preminovane u "Evropsku izvršnu vlast"), uključujući izbor predsednika (sa nominacijom Parlamenta i odobrenjem Evropskog saveta - što je obrnuto nego sada), ograničvanje broja komesara na 15 (rotiranje članica), omogućavanje predsedniku Komisije da bira svoj koledž na osnovu političkih preferenci imajući u vidu geografski i demografski balans i mehanizam za proceduru osude pojedinačnih komesara

- znatno veća transparentnost u Savetu objavljivanjem pozicija članica o zakonodavnim pitanjima

- davanje većeg značaja glasu građana kroz obavezivanje EU da kreira odgovarajuće mehanizme za participaciju i davanje snažnije uloge evropskim političkim partijama

Evroposlanici žele da EU ima veća ovlašćenja oko ekoloških pitanja i traže podelu ovlašćenja u nekim oblastima koje su sada u isključivoj nadležnosti članica - javnog zdravlja, civilne zaštite, industrije i obrazovanja.

Postojeća podela moći treba da se dalje razvija u oblastima energetike, spoljnih poslova, bezbednosti i odbrane, politike spoljnih granica i prekogranične infrastrukture.

Izveštaj usvojen 22. novembra sa 305 glasova za, 276 protiv i 29 uzdržanih pripremilo je pet koizvestilaca. Prateća rezolucija usvojena je sa 291 glasom za, 274 protiv i 44 uzdržanih.

Nakon ponovljenog zalaganja za izmenu Ugovora EU i pošto su evroposlanici pozvali Savet da "odmah i bez razmatranja podnese predloge Evropskom savetu", na šefovima država ili vlada je da zakažu Konvenciju, za šta je potrebna prosta većina.

Očekuje se da špansko predsedavanje EU dostavi predloge Evropskom savetu u decembru.

Reč koizvestilaca

Koizvestilac Gi Verhofstat (Obnovimo, Belgija) rekao je nakon glasanja u plenumu da EU mora da se "nadogradi", s obzirom na geopolitčke pritiske, migraciju, rat pred vratima Unije, pitanje proširenja...

"Ovim izveštajem, sa detaljno navedenim politikama i institucijama EU kojima je potrebna reforma, Parlament je mapirao put napred. Nema više izgovora - Evropski savet mora da pokrene Konvenciju kako bi otvorena debata dovela do konkretnih poboljšanja", rekao je Verhofstat.

Daniel Frojnd (Zeleni/EFA, Nemačka) istakao je da predložene reforme donose neophodno unapređenje kako bi EU bila sprema za sledeću rundu proširenja.

"Nacionalni veto predstavlja bezbednosni rizik za Evropu. Moramo to da okončamo... Sada je obaveza članica da konačno započnu Konvenciju", takođe je rekao Frojnd.

Gabrijele Bišof (S&D, Nemačka) istakla je Ugovori treba da se promene kako bi se povećao kapacitet EU za delovanje, uključujući prelaskom sa principa jednoglasnosti na glasanje kvalifikovanim većinom.

Sven Simon (EPP, Nemačka) rekao je da EU želi da se čuje glas građana kada se odlučuje ko će biti predsednik Komisije i o njegovom programu.

Helmut Šolc (Levica, Nemačka) je istakao da građani žele da EU radi na socijalnoj politici i dubljoj integraciji. Takođe je rekao da bi Konvencija pripremila EU za buduće izazove podstičući demokratsku transformaciju ka održivoj ekonomiji i potencijalnom proširenju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X/Guy VERHOFSTADT