Italijanski izvoz hrane povećan je za 8% u periodu januar-avgust 2023. i na putu je da do kraja godine premaši rekord iz 2022. od 60,7 milijardi evra, objavilo je udruženje italijanskih poljoprivrednika Koldireti.

Novi podaci o izvozu dobijeni na osnovu zvanične statistike predstavljeni su na prošlonedeljnoj 8. Nedelji italijanske kuhinje u svetu koju podržava ministarstvo spoljnih poslava, preneo je italymagazine.com.

Tržište za hranu sa oznakom "Mejd in Itali" posebno je poraslo u Francuskoj, gde je izvoz bio za 13,5% veći nego u isto vreme 2022, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, po 11%.

Predstavnici Koldiretija izrazili su međutim bojazni zbog malog pada isporuka u SAD, za 2,5%, jer je to vodeće tržište za italijanski izvoz hrane van EU.

U svetu je i dalje najpopularniji prehrambeni proizvod iz Italije vino, ispred svežih proizvoda, testenine, sira, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda, iako ni za te proizvode nikada ne nedostaje tražnja, piše italymagazine.com.

Inicijativa Nedelja italijanske kuhinje koja je održana od 13. do 19. novembra u italijanskim ambasadama, konzulatima i insitucijama kulture širom sveta za cilj je imala i podizanje svesti o međunarodnom krugu falsiikovane italijanske hrane u vrednosti 120 milijardi evra.

Predsednik Koldiretija Etore Prandini procenjuje da bi italijanski izvoz hrane mogao da utrostrući i vrednost i količinu da nema ekonomske i štete po reputaciju crnog tržišta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com