Proširenje Evropske unije podržava malo više od polovine građana Unije, manje nego pre godinu i po dana, pokazuje novo istraživanje Eurobarometar objavljeno 6. decembra.

Na pitanje u kojoj meri se slažu ili ne slažu sa izjavom "S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, EU treba da ubrza napore da dozvoli novim članicama da se pridruže EU", 53% ispitanika je reklo da se slaže, dok 40% ne misli tako.

U potpunosti se slaže 15% građana, a isto toliko je reklo da se "u potpunosti ne slaže".

U istraživanju sprovedenom u proleće 2022, nekoliko sedmica posle početka rata u Ukrajini, podršku ubrzanju proširenja dalo je 58% anketiranih.

Najveću podršku ubrzanju proširenja izrazili su građani Litvanije (72%), zatim Poljske, Irske, Španije i Hrvatske (68%).

Na drugoj strani, 37% građana Češke misli da treba ubrzati proces proširenja, 40% građana Slovačke, 41% ispitanika u Austriji i Kipru i 43% u Francuskoj i Nemačkoj.

U 19 zemalja se većina građana slaže sa tom izjavom, a u osam se većina ne slaže.

U pet zemalja podrška ubrzanju napora na prijemu novih članica je porasla u odnosu na april-maj 2022, najviše u Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Luksembrugu i Sloveniji.

Podrška je smanjena u 17 članica EU, i to za najmanje 10% u Malti, Poljskoj, Nemačkoj, Kipru, Češkoj i Estoniji.

Najveća podrška je među mladima i visoko obrazovanim ispitanicima.

Istraživanje Eurobarometar je pokazalo i da 72% građana misli da je njihova zemlja imala koristi od članstva u EU, a da 70% veruje da je delovanje Unije uticalo na njihov svakodnevni život.

Više od polovine (57%) je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Za ispitanike najvažnija pitanja su borba protiv siromaštva (36%), javno zdravlje (34%), klimatske poremene i podrška ekonomiji (29%).

Pozitivnu sliku o EU ima 45% građana, isto kao i pre šest meseci, 38% ima neutralni stav, a negativnu sliku ima 16%.

Kada je u pitanju životni standard, 73% anketiranih očekuje da će se smanjiti naredne godine, a gotovo polovina (47%) je reklo da im je životni standard već smanjen, dok je 37% reklo da je imalo poteškoće s plaćanjem računa ponekad ili većinu vremena.

Istraživanje Eurobarometar je sprovedeno od 25. septembra do 19. oktobra u svih 27 članica EU, a učestvovalo je više od 26.500 ljudi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU