Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner ublažio je svoj stav po pitanju prijema Rumunije i Bugarske u Šengenski prostor, rekavši da bi pristao na uklanjanje prepreka za putovanja avionom, ali pod određenim uslovima.

Austrija je ranije blokirala pridruživanje dve zemlje Šengenskom sporazumu, a prema novom predlogu bile bi ukinute pasoške kontrole za putnike koji dolaze sa rumunskih i bugarskih aerodroma u zonu Šengena i obrnuto.

Bugarska i Rumunija bi za ulazak u "vazdušni Šengen" ipak morale da ispune neke uslove, rekao je Karner, istakavši da je neophodno poboljšati zaštitu spoljnih granica EU.

Neki od njegovih zahteva su da broj pripadnika pogranične policije bude utrostručen i da bude poboljšana tehnička oprema, posebno na bugarsko-turskoj i rumunsko-srpskoj granici.

Karner takođe traži da dve zemlje prihvate tražioce azila, posebno poreklom iz Avganistana i Sirije, koji su preko njihovih teritorija došli u Austriju, prenosi portal Biznis inteli njuz (bne.eu) pisanje austrijskih medija.

Kontrole na kopnenim granicama bi ostale na snazi, a one su zbog dugog čekanja najveći problem za putnike i transportne kompanije. Pogranične kotrole bi morale da budu pojačane između Bugarske i Rumunije i Rumunije i Mađarske.

Austrijski ministar je rekao da je i dalje protiv punog prijema dve zemlje u Šengensku zonu zbog ilegalnih imigracija.

Neformalni predlog austrijskog ministra je u Bukureštu i Sofiji primljem s oprezom.

Rumunski premijer Marčel Čolaku je pozdravio tu inicijativu, rekavši da je led probijen, dok je rumunska opozicija videla to kao mogući "otrovan putir".

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Katalin Predoju je rekao da  su svesni uslova koji postavljla Austrija i da neki od njih pomažu Rumuniji da obezbedi svoju terotiroju, ali da o drugim uslovima moraju da razgovaraju.

Bugarski predsednik Rumen Radev je rekao da su uslovi koje je austrijski ministar postavio "neprihvatljivi za Bugarsku".

"Ono što govori ministar unutrašnjih poslova Austrije je korak napred, ali moramo da budemo oprezni. Za nas je od kritične važnosti da otvorimo kopnene granice", rekao je Radev.

Karner će o ovom pitanju razgovarati s kolegama iz Rumunije i Bugarske na forumu Salcburg koji danas počinje u Sloveniji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com