Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova vlada može da blokira put Ukrajine u Evropsku uniju i dok traju pristupni pregovori, a da je članstvo Kijeva nemoguće bez zelenog svetla mađarskog parlamenta.

Mediji su preneli da je Orban u Briselu u jednom trenutku napustio sastanak lidera Evropske unije i tako omogućio da prostalih 26 lidera jednoglasno usvoji odluku o otvaranju pretpristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, i dodeli status kandidata Gruziji.

Orban je 15. decembra ujutro za mađarski državni radio rekao da je na sastanaku Evropskog saveta u Briselu satima pokušavao da ubedi ostale lidere da ne odobre početak pristupnih pregovora, preneo je britanski Gardijan.

Lideri su, prema njegovim rečima, imali nekoliko argumenata koje je morao da prihvati, a sem toga "njih je bilo 26 a ja sam bio sam".

"Oni tom odlukom žele Ukrajini da pruže ohrabrenje neopdhodno za nastavak rata, i rekli su mi da ih u tome ne opstruišem", rekao je Orban.

"Ali odlučujući argument je da Mađarska time ništa ne gubi - ako ne želimo da Ukrajina postane članica EU mađarski parlament može da glasa protiv. A dok se to pitanje nađe pred parlamentom, to je jako, jako, jako dug proces", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, tokom pretpristupnih pregovora ima oko 75 prilika kada mađarska vlada može da zaustavi taj proces. "I rekli su mi da ako tokom pregovora nešto bude na štetu mađarskih interesa, mogu da ih zaustavim", rekao je Orban, dodajući da "može da se povuče ručna kočnica".

On je ponovio da Mađarska 14. decembra uveče na samitu u Briselu nije želela da učestvuje u donošenju te "loše odluke" o otvaranju pregovora sa Kijevom i da je zato napustio prostoriju.

Portal Politiko preneo je polušaljivo da je nemački kancelar Olaf Šolc, posle tri sata neplodne rasprave u Evropskom savetu, Orbanu predložio da izađe i popije kafu, nakon čega je doneta odluka o otvaranju pregovora.

Prema ugovorima EU takva odluka zahteva konsenzus, ali je valjana i ako jedan lider Unije ne prisustvuje sastanku.

Uprkos iznenađujućem popuštanju kada je reč o otvaranju pregovora, Orban je u ranim jutarnjim satima 15. decembra vetom blokirao novu podršku Ukrajini iz evropskog budžeta u iznosu od 50 milijardi evra tokom naredne četiri godine.

Mnoge članice, uključujući Italiju, želele su da se izdvoje i dodatna sredstva za konkurentnost Ukrajine i migracionu politiku.

Bilo je planirano da se na samitu usvoji odluka o rebalansu višegodišnjeg finansijskog okvira EU i da se iz njega za Ukrajinu izdvoji 50 milijardi evra u vidu grantova i kredita, što bi zahtevalo i njegov rebalans.

Orban je taj predlog Evropske komisije o preoblikovanju budžeta i pre samita kritikovao kao "neutemeljen, neizbalansiran i nerealan".

EU je 13. decembra Mađarskoj odblokirala deset milijardi evra iz evropskih fondova. EU je pre godinu dana zamrzla 22 milijarde evra iz svojh fondova namenjenih Budimpešti, ocenivči da je pod premijerom Orbanom došlo do erozije vladavine prava, da se potkopavaju standardi i osnovne vrednosti EU.  

Evroposlanik nemačkih Zelenih Danijel Frojnd je posle odmrzavanja sredstava rekao da Evropska komisija "danas plaća najveći mito u istoriji EU autokrati i Putinovom prijatelju Viktoru Orbanu", preneli su nemački mediji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta