Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je 15. decembra da je Dunavska komisija odlučila da isključi Rusiju iz svog članstva zbog napada dronovima i raketama na ukrajinske luke u donjem toku Dunava.

"Ta odluka je adekvatan odgovor na kršenje principa slobodne i bezbedne plovidbe Dunavom", napisao je Kuleba na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru.

On je naveo da Rusija mora da napusti komisiju do 29. februara 2024. a da u suprotnom ostale članice više neće smatrati da su dužne da poštuju obaveze prema Rusiji koje prostiču iz osnivačke Beogradske konvencije.

Komisijom trenutno predsedava Ukrajina.

Rusko članstvo u komisiji suspendovano je u martu 2022. godine i zabranjeno joj je učešće na sastancima i u sekretarijatu organizacije.

Članice komisije su sve podunavske zemlje, i uz Srbiju to su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Rusija, Slovačka i Ukrajina.

Kuleba je naveo da je Dunavska komisija odluku o isključenju Rusije donela 14. decembra.

Kuleba je ocenio je to još jedan diplomatski poraz Rusije nakon što u novembru nije uspela da bude izabrana u Međunarodni sud pravde i u rukovodeća tela Međunarodne organizacije (IMO), Uneska i Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCV).

Podsetio je da je Dunavska komisija jedna od najstarijih međunarodnih organizacija.

Na sajtu komisije jođ nije objavljena odluka o isključenju Rusije.

Dunavska komisija osnovana je Konvencijom o režimu plovidbe Dunavom koja je potpisana 18. avgusta 1948. godine u Beogradu, kao naslednica Evropske dunavske komisije koja je postojala od 1856..

Izvor Dnevni evropski servis

Foto: Vikipedija