U Barseloni je 21. decembra inaugurisan najnoviji evropski superkompjter MareNostrum 5, jedan od deset najmoćnijih superkompjutera u svetu i najzeleniji u Evropi.

Kako je saopštila Evropska komisija, superkompjuter u Barseloni će biti na raspolaganju korisnicima iz evropske nauke i industrije od marta 2024.

Maksimalni kapacitet MareNostruma 5 je 314 miliona milijardi kalkulacija u sekundi (314 PetaFLOPS).

MareNostrum 5 će biti visoko energetski efikasan, radiće isključivo na održivu energiju a toplota koju bude proizvodio koristiće se za grejanje zgrade u kojoj se superkompjuter nalazi.

Navodi se da je MareNostrum 5 najinovativniji sistem superkompjutera u svetu napravljen da rešava kompleksne naučne probleme, npr. u medicinskim istraživanjima, kao i u oblastima klime, inženjeringa, materijala, planete.

Takođe će podržavati druge evropske inicijative, poput danas predstavljenog Evropskog virtuelnog ljudskog blizanca koji će pomoći naučnicima da bolje shvate ljudski organizam i time voditi unapređenju zdravstvene zaštite.

MareNostrum 5 je takođe dizajniran da ga koriste programeri veštačke inteligencije. Prema rečima šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, superkompjuter će biti na raspolaganju i evropskim startapovima sa veštačkom inteligencijom, što će doprineti razvoju evropskih tehnologija.

Novi superkompjuter podrazumeva ukupnu investiciju od više od 151 milion evra za njegovu kupovinu i održavanje, pri čemu jednu polovinu obezbeđuje EU a drugu konzorcijum koji predvodi Španija a koji uključuje i Portugal i Tursku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com