Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje ratnu prirodu ruske agresije na Ukrajinu, navodeći da je to "operacija i da ne mođe biti rata ako nema ratne objave između dve zemlje".

Orban, koji je lider populističke desničarske stranke Fides, na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare ponovo se usprotivio planovima da se Ukrajini pošalje dodatna pomoć od 50 milijardi evra iz budđeta Evropske unije u naredne četiri godine.

Mađarski premijer je pred novinarima 21. decembra oštrije nego ikada kritikovao Poljsku, SAD i Nemačku, uz ocenu da "nekakvo zlo nagriza zapadne demokratije".

"Vidimo neobične stvari u zapadnom demokratskom svetu", rekao je Orban.

Njegov se komentar odnosio na odluku suda kojom je Donaldu Trampu zabranjena kandidatura za predsednika SAD u saveznoj državi Kolorado zbog huškanja na napad na Kapitol, otpuštanje rukovodstva državnih medija u poljskoj i na nadzor koji Nemačka sprovodi nad ekstremno desnom, parlamentarnom Alternativom za Nemačku (AfD).

"Treba da budemo vrlo oprezni, jer postoji jedna velika zapadna demokratija koja, ako to dobro razumem, namerava da blokira jednog predsedničkog kandidata, tako što mu na put stavlja pravne prepreke", rekao je Orban aludirajući na svoj političkog saveznika Trampa.

"Vidim drugu zemlju, pođednako važnu, gde je jedna partija sa značajnim brojem mandata stavljena pod nadzor", rekao je mađarski premijer.

Nemačka služba za zaštitu ustavnog poretka svrstala je pojedine pokrajinske odbore AfD zbog ksenofobnih i često neonacističkih stavova među ekstremno desne, potencijalno nasilne organizacije i stavila ih pod monitoring.

"I vidim treću zemlju u kojoj je kontrola nad televizijom sprovedena policijskim nasiljem", rekao je Orban.

U Poljskoj su nakon dolaska nove, proevropske vladajuće koalicije predvođene Donaldom Tuskom, smenjena rukovodstva državne televizije, radija i agencije PAP. Ti mediji su godinama bili megafon donedavno vladajuće konzervativne Partije pravo i pravda (PIS), koja je politički bila bliska Orbanu.

Orban je ocenio da "nekakvo zlo nagriza organizaciju zapadnih demokratija i ironično dodao: "Kada bi se sve to dešavalo u Mađarskoj, možda bi do sada već intervenisale snage NATO".

Jednom broju mađarskih nezavisnih medija nije omogućeno da prisustvuje konferenciji za novine.

Sam Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, već je nekoliko godina na meti kritike Evropske komisije zbog odnosa prema vladavini prava, odnosu prema osnovnim pravima, pitanjima migracija i LGBT populacije, ali i zbog masovne korupcije u Mađarskoj protiv koje vlada nedovoljno preduzima.

Izvor: Dnevni evropski servis/AFP

Foto: Beta/AP