Sektor koji se bavi dijamantima u belgijskom gradu Antverpenu sprema se da primenjuje novi paket restriktivnih mera Rusiji koji uključuje sankcije na ruske dijamante.

Nakon više meseci pregovora, Grupa 7 i članice EU počeće da primenjuju nove sankcije  1. januara.

Prvi će biti pogođeni neobrađeni dijamanti. Rusija je najveći svetski izvoznik neobrađenih dijamanata i pokriva 30% ukupne proizvodnje po obimu, preneo je Juronjuz.  

Koen Vandenbempt sa Fakulteta za bisnis i ekonomiju Univerziteta u Antverpenu kaže da praćenje dijamanata nije lako.

"Biće to blokčejn sistem u koji je u potpunosti zabeležena transformacija dijamanata i možete da pratite šta se s njima dešava", rekao je Vandenbempt, preneo je Juronjuz.

Svaki dijamant koji će biti prodat zemljama koje su uvele sankcije prvo će morati da ide na sertifikaciju u Antverpen, navodi se.

Kako se dodaje, na taj način belgijski grad neće biti tako snažno pogođen sankcijama usmerenim na kažnjavanje Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

"Antverpen je uvek bio najvažnija trgovačka luka za dijamante... Sa aktulenim sistemom, za koji mislim da je dobar, taj tok će se vratiti u EU i imati uticaj", rekao je Vandenbempt.

Ocenuje se da će to što su Grupa 7 i EU, koje kupuju oko 70% dijamanata na nivou sveta, zajedno ključno doprineti da sankcije zaista pogode Rusiju i da se dijamanti neće prodavati na drugom mestu.

Rusija, uglavnom kompanija Alrosa, u 2021. je izvezla dijamante vredne oko četiri milijarde dolara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com