Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u godini na izmaku imala je tri zvanična bilateralna sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom a sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom samo jedan. Od početka mandata Fon der Lajen se najčešće sretala sa hrvatskim premijerom.

Sa po dva bilateralna sastanka sa šeficom EK u 2023. slede italijanska premijerka Đorđa Meloni, odlazeći holandski premijer Mark Rute i predsednik češke vlade Petr Fijala, piše briselski Politiko pozivajući se na podatke Komisije i pitanje evroparlamentarca Morisa Kernera upućeno EK.

Kako se navodi, nisu računate trilaterale, poput puta Ursule fon der Lajen sa Đorđom Meloni i Ruteom u Tunis. Takođe nisu uključeni neformalni sastanci na marginama Evropskog saveta ili skupova Grupe 20 i Grupe 7.

Kada se računa i prethodna godina, Makron je i tako bio omiljeni sagovornik šefice EK sa pet sastanaka od početka 2022. prema samo jednom sa Šolcom, preneo je Politiko.

Ako se međutim računa od početka mandata Ursule fon der Lajen 2019, šefica Komisije najčešće se sastajala sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, čak devet puta.

Na tom spisku slede Makron i Rute sa po šest bilateralnih sastanaka sa Fon der Lajen od početka njenog mandata i doskorašnji premijer Poljske Mateuš Moravjecki sa pet.

Istovremeno danska premijerka Mete Frederiksen nije imala ni jedan bilateralni sastanak sa Ursulom fon der Lajen, prema podacima Komisije.

Po jedan bilateralni sastanak sa šeficom Komisije od 2019. imali su lideri Belgije, Letonije, Litvanije i Rumunije.

Portparol EK rekao je "da je u mnogo prilika predsednica EK bila u kontaktu sa predstavnicima članica, pored onih iz njenog zvaničnog kalendara".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP