Vukovi u Francuskoj navodno su tri puta krvoločniji od onih u Italiji i Nemačkoj. Istovremeno francuski poljoprivrednici dobijaju najizdašnije nadoknade od države za svaku životinju za koju tvrde da je ubio vuk.

Francuska legalno ubija 20% svoje populacije vukova i sada ih ima manje nego Nemačka, piše briselski Politiko.

Uprkos tome, francuski poljoprivrednici tražili su naknadu za 12.424 životinje na ispaši koje su navodno zaklali vukovi prema samo za 4.129 životinja u Nemačkoj, pokazuju statistike Evropske komisije.

Kako piše Politiko, ispada da svaki francuski vuk zakolje 11 životinja sa poljoprivrednog gazdinstva prema samo tri u Italiji ili Nemačkoj.

Za tako neobičnu statistiku Evropska alijansa za zaštitu vukova krivi "sistem sličan mafijaškom". Naime, poljoprivrednici ne moraju da dokažu "krivicu" vuka za gubitak stoke već samo da, kada traže kompenzaciju, navedu da "vuk nije isključen".

Evropska komisija namerava da smanji zaštitu vukova i dozvoli lovcima da ih više ubijaju s obrazloženjem da poljoprivrednici trpe štetu i da tih životinja ima mnogo.

Komisija je nedavno predložila da se promeni međunarodni status zaštite vukova i da umesto "strogo zaštićeni" postanu "zaštićeni".

Ipak, sumnjive statistike ukazuju da Komisija možda zasniva svoju odluku o vukovima na veštački "naduvanim" brojevima jer poljoprivrednici imaju direktan podsticaj da gubitke prijave vlastima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com