Plan koji je podržao francuski predsednik Emanuel Makron, da se vitraži u bočnim kapelama katedrale Notr Dam zamene prozorima savremenog dizajna kritičari smatraju "vandalizmom", a peticiju da se zadrže originalni prozori potpisalo je više od 122.000 ljudi.

Kritičari plana rekonstrukcije pariske katedrale posle velikog požara 2019. ocenjuju da bi takva promena uništila arhitektonsku harmoniju te istorijske građevine iz 13. veka.

Makron je tokom posete katedrali ovog meseca najavio da će prozori na šest od sedam kapela u južnom krilu biti uklonjeni i zamenjeni savremenim vitražima koji će biti izabrani na konkursu.

Ideja je navodno potekla od pariskog nadbiskupa Lorana Ulriha, koji je u pismu Jelisejskoj palati rekao da bi želeo da vidi šest novih prozora.

Makron je rekao da podržava tu ideju, a da bi zamenjeni prozori, koji nisu oštećeni u požaru, bili izloženi u novom muzeju Notr Dam.

Idaje se međutim nije svima dopala, pa je peticiju za očuvanje starih vitraža za dve nedelje potpisalo više od 122.000 ljudi.

"Vitraži u Notr Damu koje je dizajnirao Ežen Viol le Dik stvoreni su kao koherentna celina. To je izvorna kreacija za koju je arhitekta želeo da bude verna gotičkom poreklu katedrale", navodi se u peticiji.

Inicijator peticije Didije Rikner, osnivač onlajn magazina La Tribjun de l’Art, izjavio je da bi daleko bolje bilo da savremeni prozori budu postavljeni na severni toranj katedrale, gde se vodila najveća borba vatrogasaca da spasu zdanje,

Postavljanjem novih vitaža na otvorima katedrale koji su zatvoreni samo belim krovnim prozorima ne bi bio narušen sklad, a imao bi simboličan značaj odajući počast vatrogascima koji su rizikovali svoje živote da sačuvaju spomenik.

Katedrala bi trebalo da bude ponovo otvorena 8. decembra 2024. godine.

Izvor: Guardian

Foto: Pixabay.com