Belgija 1. januara preuzima predsedavanje Savetu EU i narednih šest meseci radiće na boljoj zaštiti evropskih građana, jačanju saradnje i pripremi zajedničke budućnosti.

Tokom predsedavanja, Belgija će se fokusirati na šest tematskih oblasti i posvetiće posebnu pažnju održavanju nepokolebljive podrške EU Ukrajini, navodi se na sajtu predsedavanja Uniji te zemlje.

Predsedavanje će raditi na odbrani vladavine prava, demokratije i jedinstva EU, jačanju konkurentnosti bloka, zelenoj i pravednoj tranziciji, jačanju socijalne i zdravstvene agende, zaštiti ljudi i granica, kao i promovisanju globalne Evrope.

Belgija predsedavanje preuzima u trenutku kada se EU nalazi na raskrsnici, suočena sa posledicama ruske agresije na Ukrajinu, pandemije, energetske krize, dezinformacija, ekstremnih klimatskih događaja i obnovljenog sukoba na Bliskom istoku, navodi se.

Biće to trinaesto rotirajuće predsedavanje EU Belgije.

Za vreme belgijskog predsedavanja biće održani evropski izbori, početkom juna.

Kako se navodi u programu, s obzirom da se završava tekući institucionalni ciklus EU, belgijsko predsedavanje će podržati gladak prelazak na naredni ciklus. Predsedavanje će podržati usvajanje Strateške agende 2024-2029 i pripremati razgovore o budućnosti EU.

Slogan belgijskog predsedavanja je "Zaštiti, ojačajti, pripremiti" a logo (be EU) je inspirisan vezama Belgije sa Unijom i njenom privrženošću evropskom projektu.

Premijer Belgije Aleksander de Kro rekao je sredinom decembra predstavljajući program da slogan i šest ključnih tema predsedavanja simbolizuju posvećenost bezbednijoj, snažnijoj i otpornijoj Evropi sposobnoj da upravlja kompleksnim pejzažom globalne poltike koji se brzo menja.

Na kraju juna Belgija će predsedavanje EU predati Mađarskoj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Logo belgijskog predsedavanja EU