Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će tokom 2024. sprovesti stres-testove otpornosti na sajber napade u 109 banaka koje su pod njenom direktnom kontrolom.

Testovima će se oceniti kako banke reaguju na sajber napade i kako se od njih oporavljaju a ne njihova sposobnost da ih spreče, saopštila je 3. januara ECB.

Biće testirani aktiviranje hitnih procedura i planova za slučaj sajber napada i za povratak na uobičajeno poslovanje. Supervizori će kasnije oceniti u kojoj meri banke mogu da se nose sa takvim situacijama.

U sklopu testiranja 28 banaka će proći pojačanu procenu za koju će dostaviti dodatne informacije o tome kako su se izborile sa sajber napadom. Uzorak za procenu čine banke sa različitim poslovnim modelima i iz geografski različitih delova zone evra.

Glavni nalazi stres-testa biće objavljeni na leto.

ECB sprovodi stres-testove na godišnjem nivou a na svake dve godine učestvuje u stres-testu banaka širom EU koji sprovodi Evropska bankarska uprava.

Centralna banka 20 članica EU podsetila je nešto ranije da je zajednička evropska valuta 1. januara 2024. napunila 25 godina.

Pre četvrt veka zona evra imala je 11 članica a danas se evro koristi u 20 ekonomija i u svakodnevnom životu 350 miliona ljudi.

Evro se najpre koristio samo kao računovodstvena valuta da bi na početku 2002. u opticaj ušle banknote i kovanice.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK