Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocenila je 4. januara da reforma pravila o azilu Evropske unije nije održivo rešenje koje će smanjiti ilegalne migracije, i da treba sprečiti migrante da uopšte stignu do EU.

"Smatram da su nova pravila bolja od prethodnih. Ali to nije rešenje. Nikada nećemo rešiti problem ako budemo razmišljali o tome kako postupati sa migrantima kada već stignu u Evropu", rekla je Meloni, koja je predsednica ekstremno desne, nacionalističke i evroskeptične partije Braća Italije.

Ona je ponovila da misli da migrante treba sprečiti da uopšte stignu do Evrope. Jedno od rešenja su, kako je rekla, sporazumi sa zemljama njihvog porekla, kako oni ne bi ni polazili na put u Evropu, prenela je agencija dpa-AFX.

Italija ove godine kao zemlja koja predsedava grupom sedam industrijski najrazvijenijih demokratija G7 planira da pitanje ilegalnih migracija iz Afrike učini jednom od centralnih tema.

Savet EU i Evropski parlament postigli su krajem 2023. posle dugih i teških pregovora dogovor o reformi jedinstvenog sistema azila EU, u čijem je centru solidarnost država članica i ravnomerna raspodala migranata po državama, ili finansijski doprinos za njihovo zbrinjavanje.

Međutim, nova pravila predviđaju i rigorozne kontrole i provere ilegalnih migranata već na spoljnim granicama Unije, ubrzani postupak odlučivanja o azilu, a izbeglice će za to vreme biti smeštene u prijemnim centrima u uslovima sličnim pritvorskim.

Meloni je na na redovnoj novogodišnjoj konferenciji za novinare, koju se održava pre isteka godine, ali koju je u nekoliko puta odlagala zbog bolesti, ponovila da Italija ne može sama da se izbori sa problemom migracija.

EU mora da "brani pravo da ne mora da se migrira, a ne pravo da može da se migrira", rekla je Meloni.

U Italiju je prošle godine, prema zvaničnim podacima, preko Mediterana stiglo ukupno 157.650 ljudi što je  oko 50.000 više nego u godini koja je prethodila. Reč je uglavnom o ljudima iz Afrike koji tročnim brodivima sa obala Libije i Tunisa pokušavaju da stignu u Evropu.

Pre nego što je izabrana, 2022. godine, Meloni je obećala da će suzbiti ilegalnu migraciju iz Afrike, a dogodilo se upravo suprotno.

Zato je, kako prenosi Juronjuz, ponovo zaoštrila  retoriku i najavila da će potencijalni deportacioni pritvor za migrante produžiti na u EU dozvoljenih maksimalnih 18 meseci. Osim toga planira i da izvan velikih gradova budu izgrađeni centri za migrante koje čeka deportacija.  

Izvor/Dnevni evropski servis/agencije

Foto:  Beta/AP