Zainteresovani da budu vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) na evropskim izborima početkom juna mogu da se prijave od 5. januara do 21. februara, rekao je u Berlinu jedan zvaničnik EPP za Politiko.

Grupa desnog centra zatim će izabrati "špicenkandidata" za sledećeg predsednika Evropske komisije na samitu EPP u Bukureštu 6-7. marta.

U Briselu je rašireno mišljenje da će se Ursula fon der Lajen kandidovati za "špicenkandidata" i obezbediti drugi petogodišnji mandat.

U svakom slučaju, objašnjava postupak briselski portal, svakog kandidata EPP treba pismeno da nominuje njegova nacionalna partija pre 21. februara i takođe treba da dobije podršku dve druge partije članice EPP.

Proces vodećeg kandidata treba da doprinese da izbori za Evropski parlament budu demokratskiji jer političke grupe nominuju kandidate za šefa Komisije unapred, tako da birači znaju koga podržavaju kada glasaju za određenu stranku.

Na jednom događaju u organizaciji Politika u novembru Ursula fon der Lajen nije potvrdila da će ući "u trku", ali nije odlučno ni odbacila ideju o drugom mandatu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Facebook/EPP