Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je da će njegova zemlja, kao jedna od poslednjih članica EU koje su to uradile, u narednim mesecima ozakoniti istopolne brakove i omogučiti tim parovima i da usvajaju decu.

Micotakis, lider konzervativne Nove demokratije, rekao je 10. januara uveče da diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije napokon mora da prestane, i da homoseksualni parovi treba da imaju ista prava ali i obaveze kao i heteroseksualni bračni parovi.

Micotakis je naglasio da je reč o sklapanju braka u matičnom uredu, a ne u crkvi, koja se u Grčkoj oštro protivi takvim brakovima.

Dodao je da ne želi da ta tema podeli grčko društvo, i da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje, ali da je reč o stvari koja je već ozakonjena u velikoj većini članica Evropske unije.

Njegova najava svakako će izazvati buru negodovanja, pogotovo u crkvenim krugovima koji su u Grčkoj veoma uticajni. Međutim, iako je Grčka pravoslavna crkva po ustavu zvanična crkva u državi, ona nema moć da direktno utiče na odluke vlade i parlamenta.

Analitičari ipak očekuju burne rasprave o pravnim aspektima takve odluke.

"Dvadeset zemalja u Evropi je već ozakonilo istopolne brakova. Ne izmišljamo toplu vodu", rekao je Micotakis za državnu televiziju ERT.

On je rekao i da će novi zakon proširiti prava homoseksualnih parova na roditeljstvo, da će imati pravo na usvajanje, ali da neće omogućiti da decu dobijaju od surogat majki, ili gestacijskih nosilaca, preneo je dnevnik Ekatimerini.

Naglasivši da se vladin nacrt zakona u tome razlikuje od predloga opozicione levičarske partije Siriza, Micotakis je rekao da će zakon garantovati da deca iz istopolnih brakova imaju ista prava kao i ona iz heteroseksualnih.

"Taj koncept da žene po želji budu pretvorene u mašine za pravljenje dece, ili kako je rekao lider opozicije (Stefanos Kaselakis) 'želim dečaka i briga me ko će ga roditi', to se neće dogoditi. Biću krajnje jasan, ne radimo ništa sa asistiranom reprodukcijom. Ne menjamo ništa", rekao je Micotakis.

Grčki premijer je planove da bračna prava proširi i na istopolne parove prvi put najavio u julu 2023. godine. Građanske veze istopolnih parova Grčka je legalizovala 2015. godine.

U toj zemlji je još od 1946. ustavom zajamčeno pravo muškaraca samaca na usvajanje dece.

Upitan koliko će trajati javna rasprava o predlogu zakona, Micotakis je odgovorio da neće dugo, a i da se prilikom glasanja neće zahtevati stranačka disciplina.

Izvor: Dnevni evropski servis/agencije/Ekatimerini

Foto:  Vlada Grčke