U 2024. godini titule Evropske prestonice kulture preuzeli su austrijski Bad Išl, grad Bode, koji se nalazi na samom severu Norveške i estonski Tartu.

Bad išl, centar ruralnog regiona Zalckamergut na severnom obodu Alpa  svoj će program svečano otvoriti 20. januara. Sveobuhvatan i višeslojni program nosi naziv "Kultura je nova so", i predstavlja referencu na so, koja je dala ime i donela prosperitet celom regionu.

U realizaciji programa, pod vođstvom poznatog izletišta i banje Bad Išl, učestvovaće još 23 opštine regiona, objavljeno je na sajtu Evropske unije Kultura i kreativnost. Program, kako se navodi, uključuje 178 glavnih prokjekata i više od sto pratećih projekata.

Deo programa biće umetničke intervencije povezane između ostalog i sa dinastijom Habsburg, čija se Carska vila, nalazi u Bad Išlu, ali i sa suočavanjem sa vremenom kada su nacisti u rudnicima soli saktivali opljačkano umetničko blago.

Obuhvatiće i dela savremene umetnosti i nove formate kulture koji se hvataju ukoštac sa savremenim izazovima. U okviru programa mladi umetnici biće pozvani da revitalizuju napuštene železničke stanice u regionu.

Norveški grad Bode biće do sada najsevernija Evropska prestonica kulture. Titula prvi put ide u arktički krug, a u realizaciji programa će tokom godine učestvovati ceo norveški okrug Nordland, i to pod sloganom "Arktikulacija".

Ceremonija otvaranja biće održana 2. februara, usred aktičke zime, na plutajućoj platformi u luci. Projekat Bode 2024. jedan je nod najvećih kulturnih poduhvata u Noveškoj u poslednjih deset godina i najveći ikada na severu zemlje.

U okviru programa planirano je više od 1.000 događaja, koji ukučuju muziku, pozorište, likovnu umetnost, literaturu kao i  predstavljanje kulture autohtonog naroda Sami.

Estonski Tartu svoju će ceremoniju otvaranja godine Evropske prestonice kulture održati 26. januara, a program će biti izvođen pod nazivom "Umetnost opstanka".  

Slogan je povezan sa centralnim ciljem stvaranja grada kulture koji živi u skladu sa prirodom, i ujedno želi da obnovi veru u bliskost ljudi i pokaže snagu manjih evropskih gradova. U okviru programa tokom 2024. godine je planirano više od 1.000 manifestacija za sve uzraste.

Na sajtu Tartu 2024 navodi se da je to najveću kulturni događaj u Estoniji ove godine i najveći zajednički projekat grada Tartu i juga Estonije.

Sama ceremonija koja će označiti početak godine prestonice kulture, biće održana na obali reke Emajogi.   

Tartu, grad sa oko 90.000 stanovnika, važi za kulturni i univestitetski centar Estonije.

Tri ovogodišnje Evropske prestonice kulture titulu su preuzele od Temišvara, mađarskog Vesprema i grčkog grada Elefsina, koji je deo takozvane velike Atine.

Atina je bila prva Evropska prestonica kulture, 1985. godine.

Te godine je nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Žakom Langom, pokrenula ovo evropsko priznanje koje za osnovni cilj ima stavljanje kulture u centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.   

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU