Evropska unija zbog podela nije sposobna da efikasno utiče na sukob na Bliskom istoku, a tek je načelnim sporazumom svih članica o budućem mirovnom rešenju učinila prvi korak u tom pravcu, iako je neizvesno koliko je taj plan realan, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung (NZZ).

"Teror i rat su pre 110 dana zatekli EU na pogrešnoj nozi i izbacili je iz ravnoteže. Izbijanje sukoba u Izraelu i Gazi je međusobno udaljilo članice Unije, potpuno suprotno ruskom napadu pre dve godine koji je osnažio njihovo jedinstvo", piše dnevnik.

NZZ podseća da je odmah nakon terorističkog napada militanog Hamasa predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovala u Izrael i toj zemlji obećala neograničenu solidarnost EU, a da je nešto kasnije visoki predstavnik EU, Španac Žozep Borel kritikovao izraelsko neselektivno bombardovanje Gaze.

"Te nekoordinisane reakcije izraz su različitih viđenja i simpatija - Nemačka, Austrija i Mađarska iz istorijskih razloga neguju bliske odnose sa jevrejskom državom. U Francuskoj, Irskoj ili Španiji javnost se nasuprot tome pre solidariše sa Palestincima. Efekat je sledeći: EU nije sposobna da deluje. Još gore, njen glas se ne čuje", ocenjuje NZZ.

List podseća da su se članice Unije usvojile grube smernice mirovnog plana, koje su 22. januara potvrdili i ministri spoljnih poslova, a koji predviđa stvaranje palestinske države uz koju bi u miru i bezbednosti koegzistirao i Izrael.

"Rešenje o dve države je još pre dvadeset godina bilo zvanična politika EU, ali je zbog razvoja situacije u regionu postalo irelevantno", navodi NŽ, dodajući da EU sada sa arapskim državama, SAD i Ujedinjenim nacijama radi na pripremi mirovne konferencije koja treba da definiše okvire budućeg poretka u regionu.

"Sve to zvuči jako neodređeno - i jeste. Ali iz evropske perspektive u ovom trenutku je manje bitno koliko je plan realan, od toga da ga svi podrže. Sada postoji ponovo nešto poput pozicije EU. Kakofonija se stišava", smatra NZZ.

Dnevnik ocenjuje da je razlog za takav minimalni konsenzus unutar EU strah da se sukob ne proširi poput požara, ali i to što humanitarna situacija u Gazi izaziva negodovanje evropske javnosti.

Takođe, eskalacija konflikta preti da ugrozi važne interese EU, piše dnevnik, a kao primere navodi da trgovina već trpi zbog napada na brodove u Crvenom moru i da bi sukob mogao da pokrene "novi izbeglički talas koji bi sigurno preplavio Evropu".

"I konačno, rat potpaljuje antisemitizam  i islamofobiju u evropskim društvima. Njegov nastavak ugrožava njihov unutrašnji mir. Sve to čini veće jedinstvo Evropljana veoma preporučljivim", piše list, uz ocenu da uticaj EU jeste ograničen, ali da nije beznačajan, jer je ona najveći trgovinski partner Izraela i najveći finansijer Palestinaca.

"EU pokušava da ponovo nađe svoj glas u bliskoistočnom konfliktu. To je svakako neophodno, jer joj pribavlja kredibilitet koji joj je i u drugim konfliktima, čitaj Ukrajina, hitno potreban", konstatuje NZZ.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP