Evropska unija finansira prvu studiju o tretmanu ljudi s neizlečivim bolestima psihodeličnim supstancama da bi se ispitalo da li im to pomaže u ublažavanju psiholoških problema.

U kliničkom ispitivanju uticaja psilocibina, halucinogenog jedinjenja pronađenog u "magičnim" pečurkama, učestvovaće oko 100 pacijenata u Holandiji, Portugalu, Češkoj i Danskoj.

Pacijenti imaju četiri progresivne bolesti - hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, multiplu sklerozu, amiotrofičnu lateralnu sklerozu i atipičnu Parkinsonovu bolest.

To je prvi put da EU u potpunosti finansira studiju o psihodeliku, sa više od 6,5 miliona evra dodeljenih kroz program Horizont Evropa.

Prethodne studije pokazale su obećavajue rezultate u lečenju teških depresija, kao i za ljude u terminalnoj fazi karcinoma, ali ovo je prvo ispitivanje na većoj grupi pacijenata.

Ispitivanje koordinira Univerzitetski medicinski centar Groningen (UMCG) u Holandiji.

Učesnici će imati nekoliko sesija sa terapeutima, koji će uzeti u obzir njihove specifične medicinske probleme.

Za razliku od drugih studija, u ovom ispitivanju pacijenti će dobiti psilocibin u dva navrata, pri čemu će prvi put dobiti manju dozu da bi se navilkli na iskustvo, a neki će dobiti placebo.

Glavni istraživač Robert Ševers, psihijatar sa UMCG, kaže da je jedno od glavnih pitanja u oblasti istraživanja koliko je "psihodeličnih putovanja" potrebno da bi tretman bio efikasan, prenosi briselski portal Politiko.

"Da li je ovo neka vrsta jednokratnog popravka, a onda nastavite sa psihoterapijom? Moramo da istražimo šta je potrebno", rekao je on.

Ispitivanje će početi u januaru 2025, a rezultati se očekuju 2027. godine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com