Verovatnoća da umesto pravih dobijete lažne evre je mala, s obzirom da je broj otkrivenih falsifikata u opticaju i dalje mali.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je 29. januara da je u 2023. iz opticaja povučeno oko 467.000 falsifikovanih novčanica evra.

Iako je udeo falsifikovanih novčanica mali, u 2023. je povećan u odosu na 2022, kada je bio izuzetno mali posle pandemije korona virusa.

U 2023. na milion banknota evra u opticaju otkriveno je samo 16 falsifikovanih u poređenju sa 13 u 2022. i 12. u 2021.

Podaci ECB pokazuju da je najviše lažnih evra otkriveno 2009. godine, 64 na milion.

ECB dalje navodi da se i dalje najčešće falsifikuju novčanice od 20 i 50 evra koje čine više od 70% ukupnog broja falsifikata.

U zemljama zone evra otkriveno je 97% falsifikovanih evra, u članicama EU koje nisu u zoni manje od dva procenta a u ostalim delovima sveta manje od procenat.

ECB navodi da je većinu falsifikovanih novčanica lako otkriti jer nemaju ili imaju veoma loše bezbednosne karakteristike.

Naime, novčanice se lako mogu proveriti jednostavnom metodom "oseti, pogledaj i iskosi" a onima koji profesionalno rukuju gotovinom Evrosistem obezbeđuje mašine koje pouzdano otkrivaju lažne novčanice.

Korišćenje falsifikovanih banknota za plaćanje je krivično delo i može da vodi krivičnom gonjenju, upozorava se u saopštenju ECB.

Dodaje se da onaj ko dobije sumnjivu novčanicu treba da je proveri i, ako se sumnje pokažu opravdanim, obavesti policiju ili narodnu banku ili komercijalnu banku, zavisno od nacionalne prakse.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK