Evropski parlament je pokrenuo istragu o medijskim navodima da je evroposlanica iz Letonije Tatjana Ždanoka godinama radila kao ruski špijun, što ona negira.

Optužbe su iznete u članku objavljenom 29. januara u ruskom istraživačkom listu Insajder, koji piše da je Ždanoka radila za rusku Federalnu bezbednosnu službu (FSB), koja je naslednik sovjetskog KGB-a.

"U Evropskom parlamentu je otvorena istraga" o tvrdnjama iznetim u ruskom listu, potvrdio je u ponedeljak portparol EP, prenosi briselski portal Politiko.

Predsednica EP Roberta Mecola "veoma ozbiljno shvata ove navode i uputila je slučaj Savetodavnom odboru za kodeks ponašanja", rekao je portparol i dodao da će Mecola takođe izneti pitanje na Konferenciji predsednika parlamenta 31. januara.

Ždanoka je na svom nalogu na Fejsbuku objavila snimak u kojem negira tvrdnje Insajdera.

"Nikada nisam bila povezana sa KGB-om, za razliku od mnogih dobro poznatih letonskih ličnosti, i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obaveštajnom agencijom", rekla je ona.

Ždanoka je bila jedna od samo 13 evroparlamentaraca koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu u martu 2022.

Poslanička grupa u EP Zeleni/Evropska slobodarska alijansa (EFA) je zbog toga tražila od Ždanoke da napusti tu grupu.

EFA je saopštila da je pokrenula svoju istragu navoda da je Ždanoka radila kao ruski špijun, ali njena nacioanlna partija ostaje deo EFA.

Šef Odbora EP za pravne poslove, španski poslanik Adrijan Vaskez Lazara, rekao je da njegova poslanička grupa Obnovimo Evropu tražila da ceo parlament raspravlja o tom pitanju naredne sedmice.

Insajderov članak zasnovan je na istrazi sprovedenoj u saradnji sa estonskim novinama Delfi, letonskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim tabloidom Ekspresen, a u svojim tvrdnjama se pozivaju na procurele mejlove.

U članku se navodi da je Ždanoka "radila u ime Pete službe FSB-a" najmanje od 2004. do 2017. godine.

Te tvrdnje će istražiti i letonska bezbednosna služba VDD.

Ždanoka je jedan od lidera Letonsko-ruske unije (LKS), marginalne proruske stranke koja je već 14 godina vanpralamentarna partija. Ta stranka je podržala rusku aneksiju Krima 2014. godine, a Ždanoka je odbila da osudi rusku invaziju 2022. godine.

Evropski parlament ne može da izbaci evroposlanicu niti da je spreči da glasa čak i ako se utvrdi da je prekršila kodeks ponašanja. Najstrože kazne koje EP može da izrekne aktuelnom poslaniku je smanjenje dnevnica na 60 dana ili zabrana učešća u nekim od aktivnosti parlamenta u istom period, navodi Politiko.

Ždanoka je nedavno rekla da se neće ponovo kandidovati na izborima za EP u junu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP