Savet EU 30. januara je usvojio poziciju za pregovore sa Evropskim parlamentom o postepenom izbacivanju iz upotrebe stomatološkog amalgama i zabrani proizvodnje, uvoza i izvoza brojnih proizvoda sa živom, uključujući određene lampe.

Predlog se odnosi na preostalu upotrebu žive u proizvodima u EU u cilju uspotavljanja Evrope bez žive, saopštio je Savet.

Pregovarački mandat dogovoren je na nivou Korepera.

Važećim pravilima već je zabranjena upotreba stomatološkog amalgama za lečenje zuba dece mlađe od 15 godina i trudnica ili žena koje doje. Ta pravila će amandmanima biti proširena na sve u EU.

Savet je podržao Komisijin predlog za potpuno ukidanje u EU od 1. januara 2025, osim kada stomatolog smatra da je upotreba  stomatološkog amalgama neophodna za lečenje.

Međutim, Savet uvodi dvogodišnje derogiranje za članice u kojima bi građani sa niskim prihodima bili neproporcionalno pogođeni. Te članice moraće da opravdaju derogiranje i izveste Komisiju o merama koje preduzimaju kako bi postigle izbacivanje amalgama od 1. januara 2027.

Savet je podržao zabranu izvoza stomatološkog amalgama od 1. januara 2025. koju je predložila Komisija i pristao na zabranu proizvodnje i uvoza u EU od 1. januara 2027.

Navodi se i da će šest lampi koje sadrže živu biti predmet zabrane proizvodnje, uvoza i izvoza od 1. januara 2026. i 1. januara 2028, zavisno od tipa.

Komisija je u julu 2023. predložila izmene regulative EU o živi iz 2017.

Regulativa EU o živi jedan je od ključnih instrumenata za transponovanje Minamata konvencije, međunarodnog sporazuma potpisanog 2013. sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i životne sredine od štetnih efekata žive.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com