Tek nešto više od trećine građana EU (36%) promenilo je podešavanja internet pretraživača kako bi sprečilo ili ograničilo upotrebu kolačića, pokazalo je novo istraživanje Eurostata objavljeno povodom Dana bezbednijeg interneta koji se obeležava 6. februara.

Istraživanje je obuhvatilo ljude starosti 16-74 godine koji su koristili internet u tri meseca koja su mu prethodila.

Samo 21% korisnika koristilo je softver koji ograničava mogućnost praćenja njihovih aktivnosti na inteternetu, navodi se u saopštenju Eurostata.

Najveći procenat korisnika interneta u EU koji su promenili podešavanja internet pretraživača registrovan je u Finskoj (66%) i Holandiji (56%) a najmanji u Rumuniji i Bugarskoj (po 12%).

Na nivou EU, gotovo polovina korisnika interneta u Belgiji bila je oprezna u vezi onlajn praćenja i 49% ih je koristilo softver za ograničavanje mogućnosti praćenja onlajn aktivnosti. Slede Malta sa 38% i Holandija i Hrvatska sa po 32%.

S druge strane, najmanje korisnika takvog softvera bilo je među korisnicima interneta na Kipru (3%) i u Bugarskoj (7%).

Istraživanje je pokazalo i da podešavanja na internet pretraživaču najčešće menjaju stari od 25 do 34 godine (45%) dok softver koji limitira mogućnosti za praćenje aktivnosti najviše koriste oni od 16 do 24 godine (24%).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com