Aktivisti radikalne klimatske organizacije Poslednja generacija saopštili su 7. februara da planiraju da osnuju političku partiju i da žele već ove godine u junu da učestvuju na izborima za Evropski parlament.

"Želimo da ove godine nastupimo na izborima Evropske unije jer želimo da otpor napokon prenesemo i u parlament", rekla je Karla Hinrihs, portparolka grupe koja okuplja aktiviste iz Nemačke i Austrije, preneo je berlinski dnevnik B.Z.

Aktivisti Poslednje generacije redovno pune naslovne strane svojim akcijama građanske neposlušnosti, na primer blokadama saobraćaja, prilikom kojih se članovi grupe lepe za asfalt, ometanjem manifestacija, a izveli su i niz simboličnih napada paradajzima i pire krompirom na umetnička dela u muzejima, žvrljali po njihovim ramovima ili se lepili za njih, ali bez ozbiljnije štete.

Grupa, čiji su članovi često privođeni pa i osuđivani na novčane ili kraće zatvorske kazne, takvim radikalnim akcijama želi da izrazi nezadovoljstvo klimatskom politikom evropskih vlada, koju smatraju presporom i neefikasnom.

Hinrihs je rekla da u Evropskom parlamentu nedostaje neko ko će reći istinu, a da je Poslednja generacija spremna da preuzme tu odgovornost i da kod nje "nema lažnih obećanja". "Ove godine želimo baš ozbiljno da uzburkamo parlament EU", dodala je portparolka.

Poslednja generacija je na Tviteru objavila da je "dve godine u društvu imala ulogu koju niko ne želi, a to je uloga nekog ko donosi loše vesti i da je sada vreme da takvu ulogu preuzme i u parlamentima".

Za učešće na izborima Poslednja generacija mora da prikupi 4.000 potpisa koje će do 6. marta predati nemačkoj izbornoj komisiji, kao i 50.000 evra i najmanje sto ljudi koji će raditi u kampanji.

Jedan od osnivača grupe Hening Ješke rekao je da od sada počinje da teče sedmodnevni rok u kojem će članovi odlučiti da li žeje da se upuste u taj poduhvat, što, prema pisanju lista, zavisi od energije koja se u tom roku bude ispoljila.

Za ulazak u EP budućoj partiji bi bilo dovoljno 0,5%, odnosno oko 250.000 glasova.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP