Evropska komisija razmatra instaliranje anti-dron tehnologije u zgradi Berlamon, svom sedištu u Briselu.

Kako je za briselski Politiko reklo dvoje upućenih, Komisija je počela da traži kompanije koje bi mogle da joj isporuče opremu.

Sistem treba da bude dizajniran da spreči špijunažu iz bespilotne letelice, kao i fizičke napade, rekli su upućeni koji su želeli da ostanu anonimni, s obzirom na osetljivost teme.

Brisel je u diplomatskim krugovima poznat kao "leglo" špijunaže. Postoje desetine izveštaja o ljudima koji rade za strane države "prerušeni" u zvaničnike, novinare, aktiviste nevladinih organizacija nastojeći da dobiju poseban pristup. Uvođenje dronova predstavljalo bi novi front za "napad na srce EU".

Portparol Komisije je na pitanje Politika o planovima Komisije u vezi anti-dron tehnologije rekao da dronovi koji lete bez dozvole u neposrednoj blizini "osetljivih" javnih zgrada mogu potencijalno da predstavljaju bezbednosnu pretnju.

"Komisija, sa drugim zainteresovanim stranama i vlastima zemlje domaćina (Belgije), razmatra moguće mere za odgovor na pretnju", rekao je portparol dodajući da Komisija ne može više o tome da govori jer je to pitanje bezbednosti.

Upućeni nisu želeli da kažu ništa konkretnije o anti-dron sistemu. Obično se radi o kamerama koje otkrivaju bespilotne letelice ili elektronici koja im ometa rad.

Inače, Komisija i drugi zvaničnici EU rade sa osetljivim informacijama i ranije je bilo poznato da su čak i na višim spratovima zavese ili roletne na prozorima navučene iz straha da bi neko iz drona mogao da fotografiše ljude ili dokumente ili da snimi tajne sastanke.

U zgradi Berlamon rade neki od vodećih zvaničnika Komisije, uključujući predsednicu Ursulu fon der Lajen.

Komisija je ranije objavila strateška dokumenta i priručnike protiv "zlonamernih" i "nekooperartivnih" dronova. Brisel takođe od 2023. ima na snazi mere koje se odnose na dronove.

Savet EU, čije je sedište prekoputa Berlamona, i Evropski parlament, koji je oko kilometar dalje, nisu želeli da kažu da li razmatraju slične mere.

Vlasti Brisela uglavnom su zabranile dronovima da lete oko glavnog grada Belgije bez prethodno odobrenja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com