Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je da Evropa nije spremna da prihvati uključivanje zemlje u ratu u blok i pozvao na "eventualno razumevanje" koje bi sprečilo širenje sukoba u Ukrajini.

Barozo je rekao da EU nije pripremljena da uključi zemlju koja je u ratu kao što je rat u Ukrajini jer bi to značilo da se rat unese u EU. "Pre ili kasnije moramo se pripremiti za mogući sporazum o razumevanju", dodao je Barozo, prenela je portugalska agencija Lusa.

"Postoje agresor (Rusija) i napadnuta zemlja (Ukrajina) - to nije simetrična situacija i, u tom slučaju, ono što nam je potrebno je mir. Još nismo došli do te pozicije ali je to veoma važno. U suprotnom dajemo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu razloge da produžava rat godinama", rekao je Barozo.

Bivši šef EK (2004-2014) i premijer Portugala (2002-2004) na konferenciji "Pristupanje Ukrajine EU - šta treba da uradimo za uspešno proširenje" istakao je značaj novog političkog i diplomatskog pristupa.

"Problem je evropski jer ako Putin pobedi u ratu u Ukrajini to nije samo poraz za Ukrajince. To je poraz i za nas (Evropljane)", rekao je Barozo, prenela je Lusa.

"Kada me ljudi pitaju gde je 'evropska armija', ja kažem 'ukrajinska armija'. Ukrajinska vojska je 'evropska armija", rekao je Barozo dodajući da govori u svoje ime.

Evropski savet odlučio je 2023. da prihvati prijave Ukrajine i Moldavije za članstvo EU i otvori pregovore s tim zemljama.

Barozo je podsetio da je Ukrajina želela da se priključi EU posle Narandžaste revolucije (2004/2005) ali da među članicama EU nije bilo konsenzusa i predložen je sporazum o pridruživanju, prenela je Lusa.

Kako je dodao, u tom periodu je razgovarao sa Putinom i on se nikada nije protivio sporazumu o pridruživanju Ukrajine i EU ili čak njenom članstvu u Uniji. Putin je pak jasno rekao da ne prihvata članstvo Ukrajine u NATO.

Međutim, 2014, u vreme potpisivanja sporazuma o pridruživanju, proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da ne može da ga potpiše jer Rusija to neće dozvoliti.

Nakon što je niz događaja zaustavio ratifikaciju i kulminirao revolucijom i svrgavanjem Janukoviča, sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina je potpisan i stupio je na snagu u septembru 2017.

"Putin nije lud, on je opasan i autokrata ali nije iracionalan. Napravio je veliku grešku. Nije računao na odlučnost Ukrajinaca i podršku evropskog bloka i SAD. Sada smo tu. Potpuni rat usred Evrope", rekao je Barozo.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter/José Manuel Barroso