Grčki parlament razmatra predlog zakona koji će omogućiti da se u Grčkoj otvaraju strani, privatni i neprofitni univerziteti, a cilj je da se mladi, ali i profesori, zadrže da studiraju i podučavaju u svojoj zemlji.

Zakon treba tim ograncima stranih univertiteta da omogući potpunu slobodu finansiranja, ali će ujedno postaviti i veoma čvrsta pravila i uslove, rekao je predstavnik za štampu grčke vlade Pavlos Marinakis.

Kriterijumi za osnivanje privatnih univerziteta biće, prema njegovim rečima, najstroži u Evropi.

Od tih obrazovnih ustanova će se zahtevati da u svom sastavu imaju najmanje tri fakulteta, i da svaki ima najmanje osnovne akademske studije.  

Fakulteti će morati da imaju akreditaciju matične zemlje, ali i da naknadno prođu proveru grčke uprave za visoko obrazovanje i dobiju lincencu grčkog ministarstva obrazovanja.

Takođe, visokoškolske ustanove moraće da imaju neophodno prosvetno i administrativno osoblje i odgovarajuće objekte, infrastrukturu i logistiku.

To uključuje i biblioteke, laboratorije, prostore za istraživački rad i prostorije za multimedijalne sadržaje sa internetom, rekao je Marinakis.

On je rekao da Grčka u EU prednjači po broju mladih koji studiraju u inostranstvu. Prema njegovim rečima, izvan zemlje sada studira oko 40.000 Grka, u poređenju sa 35.000 mladih Španaca ili 13.000 Portugalaca.

"To je dugoročni i ambiciozan reformski zakon koji će omogućiti mladim Grcima da studiraju na nekom stranom fakultetu u svojoj zemlji, privući strane studente i akademsko osoblje, vratiti u zemlju grčko akademsko osoblje i otvoriti nova radna mesta", rekao je Marinakis.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay