Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 23. februara da će uskoro biti doneta odluka da se Poljskoj upute milijarde evra iz fondova Evropske unije, što je do sada bilo suspendovano zbog stava bivših poljskih vlasti prema Briselu.

Fon der Lajen je rekla da ima "dobre vesti" i da će odluka da se odmrzne pomoć Poljskoj vredna 137 milijardi biti donesena sledeće nedelje.

On je to rekla nakon razgovora u Varšavi sa novim poljskim premijerom, bivšim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. U razogovima je učestvovao i Aleksander de Kro, premijer Belgije koja predsedava Savetom EU.

Tusk je pozdravio tu vest i rekao da će ta "ogromna suma biti dobro utrošena", prenela je agencija AP.

Predsednica Evropske komisije rekla je da su lideri EU impresionirani naporima koje poljska vlada u svega dva meseca od dolaska na vlast i poljski narod ulažu u obnavljanje vladavine prava, kao "kičme društva".

Novac će, prema njenim rečima, biti iz fonda "Sledeća generacija EU", koji je osnovan kako bi se članice Unije oporavile od pandemije korona virusa, kao i iz kohezionog fonda koji podržava razvoj infrastrukture.  

Tusk je ranije nagovestio da će potezi koje povlači njegova vlada omogućiti odmrzavanje sredstava iz evropskih fondova. EU je ta sredstva ranije zamrzla zbog antievropske politike prethodnih poljskih konzervativnih i desničarskih vlasti, i zbog njihovog odnosa prema temeljnim evropskim vrednostima.

Desničarska i populistička partija Prava i pravde (PiS) Jaroslava Kačinjskog je na izborima u oktobru prošle godine pretrpela poraz, iako je pojedinačno osvojila najveći broj glasova.

Ta stranka je za osam godina vladavine usvojila nove konzervativne zakone o pravosuđu, braku i porodičnim odnosima, školskom sistemu i cenzuru u medijima, što je sve doprinelo sukobu sa EU.

Tri proevropske stranke opozicije sklopile su posle izbora koalicioni ugovor kojim su obezbedile 248 mandata u poljskom sejmu, koji ima 460 poslanika. Opozicija je osvojila većinu i u gornjem domu, senatu.

Pristalice i poslanici PIS su, međutim, čak i silom, nastavili da opstruiraju i rad parlamenta i državnih službi i medija.

Poljsku u aprilu čekaju lokalni izbori, na kojima bi sadašnja vladajuća koalicija mogla da učvrsti svoj rejting u celoj zemlji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP